zrno kao zlato

'Kralj kave' nosi loše vijesti: Zbog novih pravila EU-a šalica će jako poskupjeti!

17.07.2024 u 09:05

Bionic
Reading

Šalica kave uskoro bi mogla postati puno skuplja zbog novih pravila njezine proizvodnje i sječe šuma, smatra predsjednik Lavazze Giuseppe Lavazza

Nedavno implementirana pravila EU-a o krčenju šuma mogla bi značiti da bi izvoz tisuća zrna kave u EU uskoro mogao biti odbijen jer su proizvedena na zemljištu koje je nedavno iskrčeno.

Iako se smatra da pravila EU-a imaju dobre namjere jer su usmjerena na očuvanje kvalitete šuma i smanjenje utjecaja njihova krčenja na lokalne zajednice, nekoliko čelnika industrije strahuje da su loše sastavljena i da ih je u nekim slučajevima gotovo nemoguće provesti.

Prema novim pravilima, proizvođači kave diljem svijeta morat će koristiti satelitske koordinate za digitalno mapiranje veličine svoje farme i jasno isticanje njezinih granica kako bi se moglo provjeriti je li zemljište s kojeg kava dolazi nedavno iskrčeno. Međutim za farme kave u zemljama ključnim proizvođačima, poput Brazila, Vijetnama, Indonezije i Kolumbije, to je gotovo nemoguće zbog sredstava i tehničke stručnosti potrebnih za satelitsko mapiranje.

U razgovoru s novinarima tijekom teniskog turnira u Wimbledonu, o čemu je izvještavao Telegraph, Lavazza je rekao da će takav ishod biti 'užasan' za poslovanje.

'Ovo uvodi veliko ograničenje i jaku distorziju na tržište. Za sve europske pržionice ovo je vrlo izazovno. Razmislite o poljoprivrednicima u Srednjoj Americi - mislim da je vrlo malo njih spremno uskladiti se s regulativom', kazao je Lavazza. Granice farmi u mnogim su zemljama nejasne i takve su već generacijama, što rezultira time da poljoprivrednici ne znaju točno cijeli njihov opseg i stoga ne mogu pružiti informacije potrebne za satelitsko mapiranje.

Diversifikacija ponude

Novi propisi EU-a također će vjerojatno stvoriti dodatno regulatorno opterećenje za uvoznike kave te će oni morati provoditi opsežne provjere svojih partnera, kao što su neovisne revizije i procjene rizika. To će im vjerojatno povećati troškove, što bi također moglo značiti da će mnoge pržionice kave u Uniji razmišljati o napuštanju tih farmi i postavljanju pogona negdje drugdje, poput Kine ili SAD-a, što bi još više ograničilo zalihe. Cijene kave također su u posljednje vrijeme rasle zbog prirodnih čimbenika, kao što su suše, kao i onih geopolitičkih, poput krize na Crvenom moru, što je značajno produžilo vrijeme njezine dopreme.

'Postoje mnogi faktori koji utječu na povećanje cijene robuste, uključujući nestašice povezane sa sušom. Osim toga, nestašice arabice povezane s klimom povećat će potražnju za robustom jer će pržionice morati diversificirati svoju ponudu', rekla je Sahra Nguyen, osnivačica tvrtke Nguyen Coffee Supply, specijalizirane vijetnamske pržionice kave, za Perfect Daily Grind.

Dodala je da će vjerojatno, zbog pokušaja proizvođača da osiguraju zalihe kave, doći do povećanja njezine cijene na međunarodnoj burzi, prenosi EuroNews.

Što je pravilo EU-a o krčenju šuma?

Uredba EU-a o krčenju šuma (EUDR) zahtijeva od tvrtki koje trguju stokom, kakaovcem, kavom, palminim uljem, gumom, sojom i drvom, kao i proizvodima dobivenim od tih roba, da provedu opsežnu analizu u lancu kako bi utvrdili da ona nije rezultat nedavnih (nakon 31. prosinca 2020.) krčenja šuma, njihove degradacije ili kršenja lokalnih zakona. Uredba je na snagu stupila u lipnju prošle godine, a počet će se primjenjivati od 30. prosinca 2024. Europska komisija tvrdi da te promjene neće predstavljati preveliko regulatorno ili troškovno opterećenje.