top 10

Najbolji grad za život na svijetu nalazi nam se u susjedstvu. Teško će ga bilo tko nadmašiti

29.06.2024 u 07:01

Bionic
Reading

Titulu najboljeg grada za život, treću godinu za redom, zadržala je austrijska prijestolnica Beč. Najnovije izvješće Economist Intelligence Unit-a (EIU) obuhvatilo je 173 grada širom svijeta, a temelji se na 30 različitih pokazatelja organiziranih u pet ključnih kategorija: stabilnost, zdravstvena skrb, kultura i okoliš, obrazovanje te infrastruktura

Beč je ove godine predvodio listu zahvaljujući visokim ocjenama u stabilnosti, zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i infrastrukturi. Grad je dobio manju ocjenu u kategorijama kulture i okoliša, što se dijelom pripisuje nedostatku većih sportskih događanja prema EIU Global Liveability Index-u za 2024.

Prema izvješću, Liveability Index EIU-a blago je porastao u protekloj godini unatoč padovima u stabilnosti i infrastrukturi u nekim gradovima naprednih ekonomija, što su nadoknadila strukturalna poboljšanja u zdravstvu i obrazovanju u gradovima u razvoju.

Osim Beča, na vrhu liste najboljih gradova za život našli su se Kopenhagen, Danska, na drugom mjestu te Zurich, Švicarska, na trećem. Zapadna Europa pokazala se kao najbolje rangirana regija prema pogodnosti globalno, s ukupnom ocjenom od 92 od 100. Ipak, regija je doživjela pad u odnosu na prethodnu godinu zbog porasta prosvjeda i kriminala, što je utjecalo na kategoriju stabilnosti.

U Aziji-Pacifiku četiri grada su se našla među top 10 najboljih: Melbourne i Sydney u Australiji, Osaka u Japanu te Auckland na Novom Zelandu. Unatoč tome, Melbourne, Sydney i Vancouver su također osjetili pad u rangiranju zbog značajnog nedostatka stanova, ističe EIU.

Sjeverna Amerika se istaknula visokim ocjenama u kategoriji obrazovanja, s prosječnom ocjenom od 90,5 od 100, ali je kriza stanovanja u Kanadi povukla ocjene infrastrukture naniže, navodi izvješće.

Ovo je 10 najpogodnijih gradova na svijetu, prema EIU.

  1. Beč, Austrija
  2. Kopenhagen, Danska
  3. Zurich, Švicarska
  4. Melbourne, Australija
  5. Calgary, Kanada
  6. Ženeva, Švicarska
  7. Sydney, Australija
  8. Vancouver, Kanada
  9. Osaka, Japan
  10. Auckland, Novi Zeland

U donjem dijelu liste dominiraju gradovi u Subsaharskoj Africi i regijama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Damask u Siriji i Tripoli u Libiji rangirani su kao dva najniža grada prema pogodnosti, što se pripisuje civilnim nemirima koji su zahvatili njihove ekonomije.

Kijev u Ukrajini smjestio se kao deveti najmanje ugodan grad za život na svijetu, dok se zemlja i dalje bori s ruskom agresijom.

Tel Aviv, izraelska prijestolnica, doživjela je najveći pad u rangiranju ove godine, s padom od 20 mjesta na globalnoj razini zbog kontinuiranog sukoba s Hamasom od 7. listopada. 

sve osim nogometa

Učitavanje...