velik posao

Nekad su bili poznati samo u Dalmaciji, a sad su toliko veliki da izlaze na burzu

11.10.2024 u 12:26

Bionic
Reading

Iz financijskih krugova stiže neslužbena informacija da se maloprodajni lanac Studenac sprema za inicijalnu javnu ponudu (IPO). Navodno će dionice biti izlistane na Zagrebačkoj i Varšavskoj burzi

Studenac je od 2018. u vlasništvu poljskog Enterprise Investorsa. Mediji u Poljskoj pišu da će pokrenuti IPO nakon završetka ponude dionica tamošnjeg maloprodajnog lanca Zabka. Službene potvrde nema, a iz Enterprise Investorsa poručuju da 'ne komentiraju tržišne špekulacije u vezi svojih investicijskih strategija'.

Uspjeh poljskog lanca Zabka otvara vrata Studencu

Kao i Studenac, Zabka svoj poslovni model temelji na velikom broju malih lokalnih trgovina. Navodno je interes investitora za dionicama Zabke iznad svih očekivanja i knjiga narudžbi bila je potpuno popunjena već prvog dana. Zapisi za pojedinačne investitore trajali su do 9. listopada, a konačna dodjela dionica bit će obavljena 14. listopada. Ukupna vrijednost ponude doseže oko 1,5 milijardi eura.

S obzirom na ovaj uspjeh, hrvatski Studenac namjerava iskoristiti povoljnu situaciju na tržištu i pokrenuti vlastitu IPO kampanju, tvrde poljski mediji.

Prema neslužbenim najavama, tvrtka će izaći na burzu u drugoj polovici listopada, odmah nakon što Zabka dovrši svoju ponudu. Očekuje se da će investitori koji nisu uspjeli osigurati željeni broj dionica Zabke preusmjeriti svoj kapital prema Studencu.

Velika transformacija Studenca

Studenac, osnovan 1991. godine u Omišu, proteklih godina prošao je kroz značajnu transformaciju. Nakon što je tvrtku prije šest godina od Josipa Milavića preuzeo investicijski fond Enterprise Investors, lanac se ubrzano širio.

Danas Studenac upravlja s više od 1250 trgovina diljem zemlje, zapošljava preko 6000 radnika, a prihodi za 2023. dosegnuli su mu 660 milijuna eura. Cilj tvrtke je do 2028. godine doseći brojku od 3400 prodavaonica.

'Od promjene vlasništva 2018. godine Studenac je prošao kroz potpunu transformaciju iz lokalnog lanca u jednog od lidera maloprodajnog sektora u Hrvatskoj', izjavio je Dragan Baškarad, član Uprave Studenca, za poljske medije.

Nakon ubrzanog širenja na hrvatskom tržištu - samo lani provela je tri akvizicije – kompanija je napravila prvi iskorak preko granice. U rujnu ove godine preuzet je slovenski maloprodajni lanac Kea, a on upravlja s 32 trgovine i ostvaruje godišnji prihod od 50 milijuna eura. Očekuje se da će tvrtka nastaviti s daljnjom regionalnom ekspanzijom.

U IPO Studenca bit će uključeni JP Morgan, Jefferies, Erste Bank...

Planirani IPO trebao bi osnažiti financijsku poziciju tvrtke te osigurati kapital za daljnje preuzimanje i širenje poslovanja.

Prema informacijama koje su dostupne iz financijskih krugova, konzorcij koji će biti zadužen za IPO uključuje neke od najpoznatijih financijskih institucija, među kojima su JP Morgan, Jefferies, Erste Bank i Santander Bank.

Dosad je Enterprise Investors izašao iz 34 društva iz svog portfelja inicijalnim javnim ponudama na burzama u Varšavi (WSE), Pragu (PSE), Vilniusu (Nasdaq) i New Yorku (NYSE).

Prema objavi direktorice komunikacija u tom private equity fondu, Anne Czywczynske, na LinkedInu, u indeksu WIGO20, koji obuhvaća dvadeset najvećih tvrtki izlistanih na Varšavskoj burzi, nalaze se četiri koje su nekoć bile dio portfelja Enterprise Investorsa.

Navodi se i da je impresivan rast kompanija iza kojih je stajao Enterprise Investors. Vrijednost Asseca povećala se 495 puta, KRUK-a S.A. 120 puta, a vrijednost tvrtke Dino Polska S.A. stostruko je porasla od početne investicije.