niže cijene

Njemački poljoprivrednici razočarani ovogodišnjom žetvom

22.08.2024 u 15:45

Bionic
Reading

Njemački poljoprivrednici razočarani su ovogodišnjom žetvom, sa znatno nižim cijenama mnogih usjeva i lošim prinosima zbog kišovitog vremena, objavilo je u četvrtak udruženje njemačkih poljoprivrednika

"Poljoprivrednici su razočarani. Prinosi su slabiji od onih iz prethodnih godina. Nakon ove žetve, koju su prekidale opetovane kiše, frustracija u poljoprivredi je velika", rekao je čelnik udruge poljoprivredne industrije Joachim Rukwied za javnu televiziju ZDF.

Prinosi žitarica i uljane repice opadaju deset godina, rekao je Rukwied, a smanjuje se i njihova kvaliteta. Pad je posljedica i klimatskih promjena i regulatornih zahtjeva koje je nametnula vlada, dodao je.

"U nekim područjima više ne smijemo gnojiti sukladno zahtjevu i više ne možemo zaštititi biljke od štetočina i zaraze", rekao je Rukwied.

Dodao je da unatoč lošijoj žetvi ne očekuje rast cijena za potrošače. Došlo je do značajnog rasta cijena hrane između 2022. i 2023., no inflacija je ove godine usporila.

"Naše cijene sada su se vratile na nezadovoljavajuću razinu i naš se udio u konačnoj cijeni neprestano smanjuje", rekao je Rukwied.

Posljednjih tjedana kiša je u opetovano usporavala kombajne u mnogim regijama Njemačke. Na početku žetve početkom srpnja očekivalo se da će urod žitarica biti blizu prosjeka. No, takva je očekivanja potom pomutilo kišovitije vrijeme.

Rukwied je pripisao zasluge valu prosvjeda poljoprivrednika u Njemačkoj i drugdje u Europskoj uniji za sprječavanje "neopravdanog povećanja poreza" u cijelom sektoru. "Preokrenuli smo agendu poljoprivredne politike u Europi", rekao je.

No, također je upozorio da se u Njemačkoj stalno uvode novi zakonski prijedlozi koji su nepraktični i nisu usklađeni s poljoprivrednom praksom. Rekao je da je frustracija među poljoprivrednicima u zemlji i dalje velika.