kina se mijenja

Prije su radili za najveće tvrtke. Sada rade fizičke poslove? 'Dosta nam je kulture 996!'

21.07.2024 u 16:17

Bionic
Reading

Leon Li je nekada igrala diskretnu, ali ključnu ulogu u jednom od najvećih kineskih tehnoloških divova. Kao administrativna službenica, radila je bez prestanka kako bi organizirala sastanke, pripremala dokumente i pružala podršku svojim šefovima. No, u veljači je napustila tvrtku, odrekavši se stabilne karijere i udobne plaće za nešto manje stresno — čišćenje stanova

'Svakog jutra kad bi alarm zazvonio, sve što sam mogla vidjeti bila je moja sumorna budućnost,' rekla je Li za CNN, prisjećajući se svog uredskog posla. Li, 27 godina, dio je rastuće baze kineskih radnika koji zamjenjuju stresne uredske poslove za fleksibilne manualne poslove.

Razlozi za promjenu

Mnogo je razloga zašto kineski radnici, poput Li, odlučuju napustiti uredske poslove. Jedan od glavnih razloga su stres i dugi radni sati. Kultura '996' – rad od 9 ujutro do 21 navečer, šest dana u tjednu – koja je uobičajena među kineskim tehnološkim kompanijama, postala je previše za mnoge radnike.

Uz to, fizička i mentalna iscrpljenost potaknula je mnoge radnike da preispitaju svoje karijerne putove. Sve veći broj radnika shvaća da njihovo zdravlje i dobrobit nisu vrijedni visokih plaća koje dolaze s ovakvim poslovima.

Kinesko gospodarstvo se također suočava s izazovima koji utječu na radnu snagu. Kriza na tržištu nekretnina, pad stranih ulaganja i pad potrošnje pridonijeli su nestabilnosti radnih mjesta u kompanijama.

Gospodarski rast u drugom kvartalu 2024. iznosio je 4,7 posto na godišnjoj razini, što je ispod očekivanja ekonomista i predstavlja najslabiji rast od prvog kvartala prošle godine, prema najnovijim podacima Nacionalnog ureda za statistiku (NBS).

Posljedice promjene

Ova promjena ima značajne posljedice za kinesko tržište rada. Potražnja za radnicima – kao što su dostavljači hrane, vozači kamiona, konobari i tehničari – porasla je. U najnovijoj anketi objavljenoj u lipnju, platforma za zapošljavanje Zhaopin otkrila je da je potražnja porasla 3,8 puta u prvom kvartalu godine u usporedbi s istim razdobljem 2019.

Plaće radnika također su porasle, privlačeći više ljudi na ove poslove. Eksplozija internetske kupovine dovela je do porasta prosječne mjesečne plaće radnika za dostavu za 45,3 posto od 2019., s 5.581 juana (768 dolara) na 8.109 juana (1.116 dolara).

Velika nezaposlenost među mladima

Za mnoge radnike, kao što su Li i Alice Wang, ova promjena donosi bolju ravnotežu između posla i privatnog života. Wang, koja je nekada radila za jednu od vodećih kineskih platformi za e-trgovinu putem live-streaminga, zarađujući 700.000 juana (96.310 dolara) godišnje, sada se bavi uređivanjem kućnih ljubimaca. Preselila se iz Hangzhoua, slikovitog tehnološkog središta, u opušteniji grad Chengdu, gdje je najamnina jeftinija.

Visoka nezaposlenost među mladima u Kini prisiljava mnoge da prihvate manualne poslove. Stopa nezaposlenosti za mlade od 16 do 24 godine dosegnula je čak 21,3 posto u lipnju 2023., prema NBS-u. Vlasti su nakon toga suspendirale objavljivanje te brojke na nekoliko mjeseci dok su prilagođavali metodologiju. Posljednjih mjeseci, stopa nezaposlenosti za potencijalne radnike u dobi od 16 do 24 godine kretala se između 14,2 posto i 15,3 posto.