tu su alternative

Prodaja dizalica topline u Njemačkoj srezana, evo zašto ih više nitko neće

30.07.2024 u 13:22

Bionic
Reading

Prodaja dizalica topline u Njemačkoj prepolovljena je u prvoj polovini godine, izvijestila je udruga BDH, istaknuvši 'hlađenje' tržišta nakon dobre 2023. godine i suzdržanost građana u planiranju modernizacije sustava grijanja

U prvih šest ovogodišnjih mjeseci prodano je 90 tisuća dizalica topline, za 54 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci udruženja.

Prodaja je smanjena unatoč novom zakonu koji je propisao postupno izbacivanje iz upotrebe plinskih instalacija te promovirati grijanje na obnovljive izvore i bonuse za vlasnike nekretnina ako u kratkom roku ugrade dizalice.

Do kraja godine BDH očekuje najviše 200 tisuća prodanih sustava. 'Svjedočimo značajnom hlađenju tržišta nakon snažne potražnje u prošloj godini', konstatira glavni direktor BDH-a Markus Staudt.

'Građani trebaju sigurnost u planiranju modernizacije grijanja', upozorio je Staudt, zaključivši da vlada mora zajamčiti potporu nalik onoj iz 2023.

Dizalice topline Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Proizvođači su u razdoblju od siječnja do lipnja prodali čak 43 posto manje sustava grijanja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada se uključe i kondenzacijski bojleri i sustavi grijanja na pelete.

Problem bi mogao riješiti širi obuhvat subvencija, sugeriraju u udruzi, istaknuvši ipak da je ključan uvjet za poboljšanje situacije na tržištu povjerenje potrošača.