zakržljali plodovi

Proizvođači soka od naranče u problemima: Klimatske promjene i bolest ubile urod

09.07.2024 u 16:44

Bionic
Reading

Cijene naranči popele su se na najvišu razinu ikada, što su uzrokovale ekstremne vremenske prilike i bolest citrusa poznatija kao ozelenjavanje

Uspon cijena naglo se ubrzao krajem prošlog mjeseca, nakon što je istraživački centar Fundecitrus upozorio da je Brazil, najveći svjetski proizvođač i izvoznik soka od naranče, vjerojatno na putu da zabilježi jednu od svojih najgorih berbi tog voća u više od tri desetljeća.

'Bez kratkoročnog rješenja na vidiku i rizika od pogoršanja bolesti, situacija ostaje kritična', rekao je Kees Cools, predsjednik Međunarodnog udruženja za sokove od voća i povrća (IFU), CNBC-ju.

Analitičari iz istraživačke skupine Mintec kažu da Brazil, koji ima vrlo utjecajnu ulogu u oblikovanju industrije soka od naranče, obično proizvede oko 300 milijuna kutija tog voća (svaka teži otprilike 40,8 kilograma) po ciklusu. No kombinacija ekstremnih vremenskih uvjeta, poput poplava i suša, te ozelenjavanja dramatično je smanjila urod. U izvješću iz svibnja Fundecitrus je predvidio da će Brazil proizvesti 232,4 milijuna kutija naranči u sezoni od 2024. do 2025. godine. To predstavlja pad od 24 posto u usporedbi s prethodnim ciklusom.

'Vraćanje na normalne razine zaliha u Brazilu zahtijevat će nekoliko uzastopnih dobrih žetvi. Uz 40 posto brazilskih plantaža zahvaćenih ozelenjavanjem i rizikom od porasta tog broja te uz nestabilne klimatske uvjete, vjerojatnost postizanja takvih žetvi je niska. Kao rezultat toga, očekuje se da će visoke cijene i dalje ostati. Iako postoji blag pad potražnje, to je nedovoljno za rebalans tržišta', rekao je Cools iz IFU-a.

Bolest koja se ne može liječiti i koja rezultira gorkim i zakržljalim plodovima - poznata kao ozelenjavanje - pridružila se nepovoljnim vremenskim uvjetima kao dugotrajna prepreka za poljoprivrednike u područjima uzgoja naranči diljem svijeta. Ozelenjavanje je ozbiljno otežalo njihovu proizvodnju u 'sunčanoj državi' Floridi, u kojoj je proizvodnja pala na otprilike 17 milijuna kutija, u odnosu na 242 milijuna prije 20 godina.

Andres Padilla, stručnjak za istraživanje hrane i agrobiznisa pri Rabobanku, rekao je da će učestalost pojave ozelenjavanja citrusa vjerojatno ograničiti produktivnost u nadolazećim mjesecima.

'Ozelenjavanje citrusa ostaje značajna prijetnja u svim proizvodnim područjima, a vremenska nepostojanost također će ograničiti potencijalni rast u nadolazećoj žetvi 2024./2025.', prognozirao je Padilla u bilješci istraživanja u travnju. Uzgajivači agruma pojačali su svoje akcije protiv ozelenjavanja u Brazilu posljednjih mjeseci, rekao je, napominjući da je ono prevladavalo u manjim nasadima jer poljoprivrednici obično imaju ograničena sredstva za uklanjanje zaraženih stabala.

'Još jedan učinak ozelenjavanja agruma je taj da će poljoprivrednici biti potaknuti na ranu berbu, smanjujući mogućnost većeg opadanja plodova, što bi moglo imati negativan učinak na kvalitetu voća i potencijalno smanjiti prinose te proizvodnju soka', dodao je Padilla.