POZNATO IME

Slovenska javnost u šoku: Evo tko vodi proces integracije Croduxa i Petrola

30.10.2021 u 09:56

Bionic
Reading

Nedavno preuzimanje Croduxa od strane slovenskog Petrola druga je najveća akvizicija u regiji ove godine. Petrol je, naime, za bivšu Čermakovu kompaniju platio 192 milijuna eura. Veći posao samo je onaj u kojem je Nomad Foods preuzeo Ledo. Slovenska se javnost nemalo iznenadila kad se ovih dana doznalo da će sa strane Petrola posao integracije Croduxa u sustav slovenskog energetskog diva voditi Metod Dragonja

Ovo je najveća Petrolova akvizicija u posljednjih deset godina i predstavlja najveće jednokratno povećanje prodajnih mjesta u cijeloj povijesti Grupe Petrol, koja će na hrvatskom tržištu dobiti jednak tržišni udio kao i u Sloveniji. U području trgovine energijom takvih je mega akvizicija vrlo malo, pogotovo za tvrtke s većim tržišnim udjelom, jer je tržište prilično zatvoreno. Utječu li na proces integracije neriješena pitanja među zemljama, poput pitanja granice?

“Ne, to ne utječe na rad našeg integracijskog tima, jer je riječ o čistom biznisu”, objašnjava sugovornik ljubljanskog Dela.

Dragonja je bio prvi čovjek Leka i dva puta ministar gospodarstva, prvo u vladi Janeza Drnovšeka, kada je na mjestu ministra gospodarstva naslijedio Maksa Tajnikara, kojeg je fotelje koštala afera TAM. Na listi LDS-a izabran je i za parlamentarnog zastupnika 1996. godine. U posljednja dva desetljeća obnašao je nekoliko javnih funkcija, a u međuvremenu se vratio u gospodarstvo, a vodio je i predstavništvo NLB-a u Rusiji.

U Sloveniju se vratio u veljači 2014. godine, kada je postao ministar gospodarstva u vladi Alenke Bratušek, a u vladama Mira Cerara i Marjana Šarca bio je državni tajnik u Ministarstvu financija.

Osim integracijom Croduxa, Dragonja će se u Hrvatskoj moći zabavljati i svojom vilom u Rovinju smještenom na ekskluzivnoj lokaciji, u neposrednoj blizini hotela Lone i Eden. Posjed se sastoji od vile, površine 318 četvornih metara, okućnice od 500 kvadrata i zemljišta površine 152 kvadrata, pisali su svojedobno slovenski mediji.

Slovenska je javnost iznenađena jer se uz Dragonju veže i jedna neobična priča o misterioznoj krađi povjerljive poslovne dokumentacije. Kao konzultant projektne tvrtke 2TDK, sredinom ljeta 2017. godine na parkiralištu kod Ljubljanskog dvorca provaljeno je u Dragonjin automobil i ukradena torba u kojoj se nalazila i dokumentacija o drugom kolosijeku pruge Divača-Koper.

Osim njih, u torbi je imao i putovnicu, ključeve i tri USB sticka sa službenom dokumentacijom koja se uglavnom odnosila na izgradnju drugog kolosijeka i poslovanje Mercatora.

Ukradeni dokumenti označeni su kao poslovna tajna. Policija nije pronašla počinitelje, ali je u neposrednoj blizini nakon nekog vremena pronađena aktovka.