NESTAŠICA MARKICA

Strane duhanske tvrtke bijesne na Linića

Bionic
Reading

Ministarstvo financija i dalje odbija izdati trošarinske markice za uvozne cigarete i time onemogućava opskrbu cigareta na hrvatskom tržištu, tvrde proizvođači cigareta u svom zajedničkom priopćenju. Naime, BAT Hrvatska, Imperial Tobacco, Japan Tobacco i Philip Morris tvrde da je odbijanje izdavanja trošarinskih markica protivno zakonu, te da ugrožava lanac opskrbe i uzrokuje gubitak prihoda od duhanskih trošarina državnog proračuna, piše Poslovni dnevnik

Suočene s nemogućnošću preuzimanja trošarinskih markica posljednja četiri tjedna, međunarodne duhanske kompanije prisiljene su zaustaviti proizvodnju i uvoz proizvoda u Hrvatsku, stoji u priopćenju. Ukoliko se situacija odmah ne riješi, izgledna će posljedica biti značajan poremećaj opskrbe tržišta i materijalna šteta, s obzirom da prihodi od duhanskih proizvoda čine gotovo 5 posto prihoda državnog proračuna, dodaje se.

'Trenutno smo spriječeni u obavljanju normalnih poslovnih aktivnosti. Nesigurnost koja nastaje kao rezultat činjenice da nije poznat razlog ni trajanje zabrane za nas je vrlo problematična, ali i obeshrabrujuća za druge poslovne subjekte u Hrvatskoj. Vlada naglašava odlučnost u popravljanju poslovne klime u Hrvatskoj, te ih pozivamo da čim prije razriješe nastalu situaciju', kažu iz Philip Morrisa.

'Japan Tobacco sa žaljenjem utvrđuje kako se pravno neopravdana zabrana izdavanja trošarinskih markica ponavlja već drugi puta u proteklih šest mjeseci. Ovime smo spriječeni u opskrbi i trgovini našim proizvodima u jeku sezone. Zabrana preuzimanja trošarinskih markica nanosi štetu našim poslovnim rezultatima te će vjerojatno uzrokovati nestašicu proizvoda na tržištu. Budući da svoje porezne obveze ispunjavamo u cijelosti i pravovremeno, pozivamo hrvatsku Vladu da čim prije razriješi ovu situaciju i omogući uspostavljanje normalnog poslovnog okruženja', tvrdi Japan Tobacco.

'Snažno se protivimo odbijanju izdavanja trošarinskih markica za uvozne cigarete od strane Ministarstva financija, bez obrazloženja i u ovako dugom vremenskom periodu. Ova nam je zabrana onemogućila planiranje i utjecala na naše uobičajene poslovne procese, što zauzvrat može rezultirati nestašicom cigareta na tržištu i to neposredno prije turističke sezone. Pozivamo ministarstvo da čim prije razriješi ovu neodrživu situaciju, koja nanosi štetu svim uključenim stranama: Vladi, duhanskoj industriji te potrošačima', navode iz Imperial Tobacca.

'Proizvodnja i opskrba BAT-ovih proizvoda na hrvatskom je tržištu narušena. Zbog zaustavljanja izdavanja trošarinskih markica koje traje već tjednima već smo propustili prethodno zakazane proizvodne termine, a zbog netransparentnog i nepredvidivog okruženja suočeni smo s poteškoćama u organizaciji idućih proizvodnih planova. U slučaju da se trošarinske markice ne počnu normalno izdavati u najkraće mogućem roku, BAT će pretrpjeti direktnu štetu u vidu gubitka prodaje i prihoda, što će nam oslabiti položaj na tržištu te ćemo biti prisiljeni iskoristiti pravne mogućnost kako bismo zaštitili vlastita prava', zaključuju iz BAT-a.