svjetske burze

Tečaj eura ojačao prema dolaru: Evo koje dionice trenutno vode na EU tržištu

08.08.2024 u 07:39

Bionic
Reading

Tehnološke dionice u četvrtak su predvodile po gubitcima na azijskim tržištima kapitala, dok globalni investitori traže novo uporište tijekom vrlo volatilnog tjedna na globalnim tržištima kapitala

Wall Street je ponovno pao no ipak manje nego u ponedjeljak.

Na Wall Streetu su u srijedu dionički indeksi pali, pri čemu Nasdaq za više od jedan posto pod utjecajem korekcije cijena tehnoloških dionica, kako se vratio strah među investitore oko mogućeg izbijanja recesije u SAD-u.

Dow Jones indeks u srijedu je pao 234,21 bod ili 0,6 posto, na 38.763 bodova, S&P 500 se spustio 0,77 posto, na 5.199 bodova, a Nasdaq indeks za 1,05 posto, na 16.195 bodova.

Indeksi su započeli trgovanje u plusu, a posebice su rasle tehnološke dionice, no u poslijepodnevnom trgovanju tržište je izgubilo zamah. S investitorima koji su i dalje nervozni u vezi nedavnih oštrih rasprodaja dionica na globalnom tržištu, cijene dionica dodatno su pale nakon aukcije trezorskih zapisa.

"Ima mnogo razloga za brigu u sljedećih osam tjedana, pa očekujem veću volatilnost. Ne bi me iznenadilo da nakon nekoliko dana rasta imamo još jednu malu rasprodaju", rekao je Peter Tuz, predsjednik Chase Investment Counsel.

Lindsey Bell, glavna strateginja u 248 Venturesu također smatra da bi ulagači mogli poduzimati dobitonosne prodaje nakon oporavka dionica u utorak. "Nemate samo pad koji smo zabilježili u ponedjeljak i sve je gotovo. Uobičajeno, tržište ponovno testira niže razine prije nego izađe iz silaznog trenda", navodi Bell. U ponedjeljak je Wall Street potonuo oko 3 posto.

Među većim gubitnicama izdvajaju se dionice Walt Disneya, s padom cijene za 4,5 posto jer predviđa "umjerenu potražnju u svojim tematskim parkovima u nadolazećim tromjesečjima, te Super Mario Computera, s padom cijrne dionice za više od 20 posto zbog bruto profitne marže ispod očekivanja tržišta.

Dobici na europskim burzama

Europske burze jučerašnje trgovanje završile su ponovno sa snažnim dobicima, drugi dan zaredom. Londonski Ftse indeks porastao je 1,75 posto, na 8.166 bodova, frankfurtski DAX za 1,5 posto, na 17.615 bodova, a pariški CAC za 1,91 posto, na 7.266 bodova.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih burzi bio je oko 6,00 sati u minusu 0,8 posto. Istodobno, japanski Nikkei spustio se 0,47 posto, ublaživši gubitke s obzirom da je na početku trgovanja bio u minusu i 2,5 posto, apritom je najviše na gubitku bio sektor proizvođača čipova.

Nakon potonuća za 12,4 posto u ponedjeljak, taj indeks na putu je tjednog gubitka za više od tri posto unatoč snažnom oporavku protekla dva dana.

I ostale azijske burze su jutros u minusu, izuzev kineskih burzi, koje su u plusu oko pola posto.

Dolar oslabio

"Današnje trgovanje na azijskim burzama moglo bi se pokazati važnim, jer su mnogi kupili dionice tijekom oštre korekcije u ponedjeljak s nadom da će doći do jačanja kupnji i jačanja pozitivnog zamaha. No, jasno je da da još nismo stigli do toga", kazao je Chris Weston, čelnik istraživačkog odjela u Pepperstoneu.

Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, spustio se jutros blagih 0,09 posto, na 103,09 bodova.

Pritom je tečaj je na valutnim tržištima oslabio 0,3 posto prema dolaru te se njime danas trguje po 146,05 jena za dolar, nakon što je Bank of Japan signalizirao kako neće više podizati kamatne stope sve dok traju velike volatilnosti na financijskim tržištima.

Euro ojačao

Istodobno, tečaj eura ojačao je 0,07 posto prema dolaru, na 1.0933 dolara.

Podsjetimo, valute, a posebno jen, promijenile su trend s obzirom da su se tržišta počela kladiti da će Fed u rujnu sniziti kamatne stope za pola posto, dok istodobno očekuju rast kamatnih stopa u Japanu kako se tamošnja središnja banka nakon 17 godina odmiče od svoje ultra-popustljive monetarne politike.

Na naftnim tržištima cijene barela blago su porasle poduprte većem od očekivanja smanjenju američkih zaliha sirove nafte.

Na londonskom tržištu barel Brenta tako jutros stoji 78,56 dolara za barel ili 0,3 posto više nego dan ranije, kada je poskupio 2,4 posto. Na američkom tržištu barel WTI nafte stoji 75,52 dolara, što je 0,4 posto više nego jučer, kada je poskupio 2,8 posto.