GODINE STAGNACIJE

'Trebat će nam desetljeće da dostignemo rast iz 2008.'

05.02.2015 u 13:28

Bionic
Reading

'Podaci Europske komisije samo potvrđuju to da je hrvatska privreda u stagnaciji. Ona će se nastaviti i u narednim godinama. A svojom trenutnom politikom Vlada je kočničar, a ne poticatelj gospodarskog rasta', smatra ekonomist Damir Novotny

Bruxelles je danas izišao sa zimskom ekonomskom prognozom koja u ovoj godini za Hrvatsku predviđa izlazak iz recesije, ali uz skroman rast BDP-a od samo 0,2 posto, dok je za 2015. prognoza rasta od svega jedan posto.

'Bez obzira na to hoće li nominalna stopa rasta biti 0,2, 0,3 ili 0,5, na tržištu rada ništa se neće promijeniti. Privreda je uspjela samo pronaći ravnotežu, ali je njezina cijena gubitak više od 200.000 radnih mjesta. Bez strukturnih reformi nema stvaranja novih radnih mjesta. Vlada zasad ne pokazuje sklonost reformama i zaustavljanju proračunskog deficita. Zbog toga će oporavak biti spor, mukotrpan i trebat će nam desetljeće da stignemo ondje gdje smo bili 2008', ističe Novotny.

Dugogodišnja stagnacija na budžete građana će se odraziti smanjivanjem njihove potrošnje i općenito blagostanja.

'Jedina svijetla točka u svemu ovome je to što se pojavljuju prvi konvergentni učinci ulaska u EU. Drugim riječima, EU polako usisava hrvatsku privredu. Povećavaju se narudžbe i izvoz. Drvnoprerađivačka industrija je primjerice lani narasla za 15 posto. Može se dogoditi da mimo politika Vlade privreda sama pronađe mjesto na Unijinom tržištu', mišljenja je Novotny.