Efekt smanjenja PDV-a na prehrambene proizvode nije se pretjerano osjetio na novčanicima. Porez na voće, povrće, meso, ribu, svježa jaja i dječje pelene spušten je s 25 na 13 posto, zbog čega su cijene proizvoda u ovim kategorijama trebale pasti za otprilike 10 posto
Tako je barem najavljivao bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić početkom ove godine, kad je odluka o smanjenju PDV-a stupila na snagu piše Slobodna Dalmacija.
Do određenog pada cijena je doista došlo, no ne u toj mjeri. Dapače, cijene pojedinog povrća ovog su ljeta "divljale" više nego ikad ranije, primjerice, kilogram zelenih fažoleta koštao je vrtoglavih 40 kuna.
U Ministarstvu poljoprivrede svjesni su da određeni proizvodi ne samo da nisu pojeftinili, već su i poskupjeli, no to je zato što, prema njihovim riječima, kretanje cijena ne ovisi samo o smanjenju PDV-a, nego i o drugim okolnostima na EU tržištu. S druge strane, krumpir je za čak 20 posto bio jeftiniji u srpnju ove godine u odnosu na mjesec dana ranije...
'Prije svega, to je odnos ponude i potražnje – cijene padaju kada je ponuda velika i rastu kada je ponuda manja. Nadalje, na cijene utječu i agroklimatski uvjeti proizvodnje, što se odražava na ponudu domaćeg voća i povrća na našem tržištu. Također treba uzeti u obzir i geografski položaj proizvodnih regija. Značajan utjecaj ima i porijeklo proizvoda koji, ako dolaze iz proizvodno razvijenijih regija EU-a, dolaze na naš dio zajedničkog poljoprivrednog tržišta po povoljnijim cijenama pa je u maloprodaji moguć zamjetan raspon cijena. Na cijenu isto tako utječu i kvaliteta proizvoda, brendiranje određenih proizvoda i marketinške aktivnosti', objasnili su iz Ministarstva za Slobodnu Dalmaciju.
Prema podacima Eurostata, u srpnju ove godine smo, ipak, imali nešto povoljniju potrošačku košaricu (kad su u pitanju svježi prehrambeni proizvodi op.a.) u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Najviše je pala cijena jaja; za 9,25 posto, a potom svježeg i rashlađenog voća (8,16 posto).
Kad su u pitanju druge kategorije proizvoda, kupci nisu pretjerano profitirali. Maslinovo ulje jeftinije je u odnosu na lanjski srpanj za 2,80 posto, šećer za 0,05 posto, ulja i masti za "čak" 0,04 posto, a riba svježa ili rashlađena za 1,06 posto. Meso je ukupno jeftinije za 1,57 posto, a najmanje je pojeftinila svinjetina - samo 1,41 posto. Potom slijedi govedina i teletina (3,31 posto), janjetina i jaretina (3,61 posto), dok je najzamjetniji pad cijene, kad je u pitanju meso, zabilježen kod peradi (4,49 posto).
To je, međutim, i dalje neznatno, kad se, ponavljamo, uzme u obzir da su iz Vlade početkom godine isticali očekuju da će trgovci spustiti cijene i do 10 posto zbog smanjenja PDV-a. Razlike u cijenama još su manje kad se ovogodišnje srpanjske usporede s onima u prosincu prošle godine – primjera radi, ispada da nam je obrano mlijeko jeftinije samo 0,29 posto.