siva ekonomija

Ugostitelji naveliko muljaju s računima, porezni savjetnici ukazali na velik problem

19.08.2024 u 22:00

Bionic
Reading

Ciljani inspekcijski nadzor Porezne uprave proveden ovog ljeta pokazao je da čak 60 posto ugostitelja mulja s računima, a najviše prekršaja evidentirano je zbog neizdavanja računa

Od 1214 nadzora fiskalizacije, inspektori su utvrdili nepravilnosti u čak 720 slučajeva – odnosno 59 posto. Godinu ranije ta brojka je bila okruglih 60 posto, piše Danas.hr.

'U RH postoji 96 tisuća obveznika fiskalizacije. Nakon analize rizika mi prepoznajemo pet tisuća rizičnih poreznih obveznika, a kod 60 posto od tih pet tisuća su se zapravo potvrdile neke nepravilnosti. Hoćemo reći, 97 posto i više legalno posluje u RH', rekao je šef Porezne Božidar Kutleša.

Kazne za neodgovorne kreću se od 2650 pa sve do 66 tisuća eura. One koji u tri godine nakon novčane kazne ponove prekršaj čeka zabrana rada.

'Često se dogodi da kontrole dolaze kad je najveća gužva i kad je najviše prilika za ljudsku pogrešku i onda to ulazi u tu statistiku što nije često odraz prave situacije', smatra Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti HGK.

Porezni savjetnici upozoravaju i na još jedan veliki problem - zbog čestih promjena poreznih zakona poduzetnici nisu ni sigurni što trebaju raditi.

'Propisi su dosta kompleksni i mogu se shvatiti dvosmisleno. Manji poduzetnici ni ne stignu pratiti sve promjene', objašnjava potpredsjednik Hrvatske komore poreznih savjetnika Darko Augustinović.

Osim represije i čestih inspekcija, ugostitelji predlažu još jedan alat u borbi protiv sive ekonomije.

'Sigurno bi s realnim porezima u našem sektoru bilo puno manje sive ekonomije. Što su porezi veći, evazija je veća i to porezna i ministarstvo znaju', dodaje Tabak.