dobre vijesti

Uskoro stiže još jedno povećanje njemačkih mirovina, nekima već od lipnja

29.05.2024 u 12:11

Bionic
Reading

Njemačku mirovinu u Hrvatskoj prima oko 84.000 građana, a oni se sada mogu nadati još jednom povećanju. Njemačke mirovine od 1. srpnja bit će veće za 4,57 posto, no građani koji su umirovljeni prije travnja, povećanje će dobiti već početkom lipnja

Uskoro stiže još jedno povećanje mirovina u Njemačkoj - od 1. srpnja 2024. godine, ali neće ga dobiti svi u isto vrijeme, potvrdilo je Njemačko mirovinsko osiguranje. Riječ je porastu od 4,57 posto. Datum isplate je isti za sve umirovljenike, a to je zadnji radni dan u mjesecu. Međutim, ne tretiraju se svi umirovljenici jednako.

Svima koji su podnijeli zahtjev za starosnu mirovinu nakon travnja 2004. ili će to učiniti u budućnosti, mirovinsko osiguranje isplaćuje retroaktivno novac za dotični kalendarski mjesec. Ova skupina neće imati povećanu mirovinu do 31. srpnja 2024. godine, prenosi Fenix-magazin.

Drugačija je situacija za sve umirovljenike koji su u mirovinu otišli prije travnja 2004. godine. Oni će veću mirovinu dobit krajem lipnja, no tek zadnjeg dana u mjesecu. Kad su isplate u pitanju, lipanj je gotovo jednako čudan kao ožujak, kada se mirovine isplaćuju ranije nego što su bile u posljednjih više od deset godina.

Omjer isplaćenih mirovina ‘unaprijed’ i ‘unazad’ obrnut je 2019. godine. Do tada je više ljudi dobivalo novac unaprijed, no od 2019. godine više umirovljenika dobiva mirovinu retroaktivno za tekući mjesec. Kako bi mirovine bile spremne za budućnost, Vlada je pokrenula novi mirovinski paket II, koji će mnogo promijeniti za umirovljenike i uplatitelje doprinose, o čemu smo pisali ovdje.