bolja zaštita

Zapošljavanje učenika: Evo koliko mogu zaraditi i što kad poslodavci prekrše pravila

30.08.2024 u 06:05

Bionic
Reading

Učenici koji privremeno i povremeno rade u vrijeme praznika - prema predloženim izmjenama i dopunama Zakona o tržištu rada, a one se nalaze u javnom savjetovanju - u budućnosti bi trebali imati bolju zaštitu

Srednjoškolska ustanova kao i do sada, što je bilo uređeno Pravilnikom o obavljanju djelatnosti u svezi sa zapošljavanjem, mora imati pisanu suglasnost zakonskog zastupnika ili skrbnika učenika, a za učenika mlađeg od 15 godina i pisanu suglasnost nadležnog inspektora.

Propisana minimalna zarada

O povremenom radu sklapa se ugovor te je vjerodostojna isprava za obračun i naplatu učenikove zarade, doprinosa prema posebnim propisima te naknade srednjoškolskoj ustanovi.

Novost je da se propisuje minimalna zarada učenika po satu, uvećana zarada za sate rada nedjeljom, blagdanom i neradnim danom, kao i rok u kojem je naručitelj posla dužan isplatiti učenikovu zaradu, doprinose i naknadu srednjoškolskoj ustanovi, odnosno srednjoškolska ustanova doznačiti zaradu na račun učenika.

Minimalna zarada učenika po satu izračunava se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Hrvatskoj podijeli sa 160, a učenik ima pravo na 50-postotno uvećanje zarade za sate rada nedjeljom, blagdanom i neradnim danom.

Naručitelj posla dužan je isplatiti zaradu, doprinose i naknadu najkasnije 15 dana od završetka rada učenika, a potom je srednjoškolska ustanova dužna doznačiti je na račun učenika te obračunati i uplatiti doprinose u roku od tri radna dana od dana uplate sredstava na njen račun.

Visoke kazne

Naknada srednjoškolskoj ustanovi ostala je ista, odnosno ne može biti veća od 10 posto od iznosa zarade učenika.

Ako se poslodavci koji budu zapošljavali učenike ne budu pridržavali propisa, zakon predviđa inspekcijski nadzor i novčane kazne od 6630 do 13.270 eura. Spomenute kazne primijenit će se ako se koriste radom učenika bez sklopljenog ugovora o povremenom radu, ako se koriste radom učenika izvan odmora, ako izvrše isplatu zarade u iznosu manjem od minimalne učenikove zarade po satu, ako ne izvrše isplatu uvećane zarade za sate rada nedjeljom, blagdanom i neradnim danom te ako ako ne izvrše isplatu zarade, doprinosa i naknadu najkasnije 15 dana od završetka rada učenika.