KINO UZ DUNAV

'Frka' otvara Vukovar film festival, filmovi na čak sedam lokacija

28.08.2024 u 11:16

Bionic
Reading

Ovogodišnji Vukovar film festival bit će otvoren u srijedu filmovima dvoje hrvatskih mladih autora – kratkim animiranim filmom „Šuma Striborova” redateljice Ane Despot te dugometražnim crnohumornim dramskim trilerom „Frka” redatelja Svebora Mihaela Jelića, najavljeno je u utorak.

"Za festivalske nagrade Zlatni šlep, koje se dodjeljuju za najbolje filmove u konkurenciji dugometražnih igranih filmova i dokumentarnih filmova, konkurira ukupno 35 filmova. Izvan te konkurencije biti će prikazano još deset filmova", rekao je direktor festivala Darko Puharić na konferenciji za novinare uoči početka 18. Vukovar film festivala (VFF), koji se održava od 28. kolovoza do 1. rujna.

Naglasio je kako je ključna kvaliteta filmova koji se na njemu prikazuju jer posjetitelji ponajprije dolaze na festival radi filmova, a tek potom zbog popratnih programa.

Najavio je da će se projekcije filmova održavati na čak sedam lokacija u Vukovaru i to u perivoju dvorca Eltz, u Hrvatskom domu Vukovar, rodnoj kući Lavoslava Ružičke, dvorani dvorca Eltz, amfiteatru Vukovarskog vodotornja, Muzeju vučedolske kulture i u CineStaru Vukovar.

Konferencija za novinare povodom Vukovar Film Festivala Izvor: Pixsell / Autor: Mia Slafhauzer/PIXSELL

Umjetnički direktor VFF-a Daniel Rafaelić rekao je kako je naglasak na izgubljenim filmskim godinama i filmovima koji potiču na razmišljanje. 

"Naglasak na ovogodišnjem VFF-u je na uzbudljivim filmovima, filmovima koji vas potiču na razmišljanje i komentiranje, zapravo na one filmove koji ostaju s vama nakon što ste ih odgledali. Podunavske zemlje i ove godine imaju pregršt filmova no, nisu svi dobri. Generalno, ova godina i nije neka dobra godina za filmove međutim, odabrao sam filmove za koje mi se činilo da mogu biti, ne samo uzbudljivi, nego da su gledljivi, ugodni i da se o njima može dobro raspravljati“, rekao je Rafaelić.

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac rekao je kako VFF ima ogroman značaj za Vukovar te da su građani širom Hrvatske tijekom proteklih godina već navikli da se krajem kolovoza održava VFF. Radi se o jednoj pozitivnoj priči iz Vukovara koja iz godine u godinu raste i razvija se, dodao je.

Direktorica Turističke zajednice Vukovar Marina Sekulić rekla je kako VFF ima veliki značaj i za vukovarski turizam., pa je tako lani broj turističkih posjeta Vukovaru u to vrijeme porastao za 50 posto, a broj noćenja za 40 posto u odnosu na isti period godinu dana ranije. 

Ovogodišnji festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program među kojima se posebno ističe VFF Akademija. Riječ je o obrazovnom programu za mlade filmske talente pod mentorstvom vrhunskih stručnjaka koji će biti organiziran po prvi puta u sklopu festivala. Tu je i poseban filmski program „Kinematograf: Izgubljene kino godine” koji će se održati u predivnom ambijentu amfiteatra Vukovarskog vodotornja.

Osiguran je i zabavni program u okviru kojega će biti održan nastup DJ Andy Boya i koncert grupe Vatra.