'mater dolorosa'

Jurica Pavičić u finalu prestižne francuske književne nagrade

19.09.2024 u 09:35

Bionic
Reading

Izdavačka kuća Stilus knjiga s ponosom objavljuje da je roman 'Mater Dolorosa' Jurice Pavičića ušao u finale za Polar Prix Lectrices Elle 2025, prestižne francuske nagrade za najbolji krimić koju dodjeljuju čitateljice i čitatelji časopisa Elle

Ova emotivna i prodorna knjiga - u izdanju Stilusa objavljena 2022. - osvojila je i srca čitatelja, ali i kritičara diljem Francuske svojim dubokim prikazom suvremenih društvenih izazova, kompleksnosti obiteljskih odnosa i ljudske prirode. Pavičićev roman, koji precizno plete narativnu mrežu intriga i emocionalnih tenzija, proglašen je 'pravim književnim draguljem' u recenzijama vodećih francuskih medija, uključujući Libération, Elle i Lire.

Nagrada Prix Lectrices Elle dodjeluje se od 1970., a najbolja djela biraju čitateljice časopisa. U kategoriji krimića dosad su je dobili autori kao što su Gillian Flynn, Dennis Lehane i Harlan Coben.

Roman 'Mater Dolorosa' na francuski jezik preveo Olivier Lannuzel, a francuski prijevod objavila je izdavačka kuća Agullo. Lannuzel je preveo i Pavičićev višestruko nagrađivani roman 'Crvena voda', za koji je autor 2021. osvojio više nagrada među kojima su i nagrade Grand Prix de Littérature Policière i Le Point du Polar européen. Taj je roman u Hrvatskoj osvojio nagrade Fric i Ksaver Šandor Gjalski.

Osim ovog uspjeha, popularnost Jurice Pavičića na književnoj sceni ne jenjava. Njegov najnoviji roman 'Žigice' već je privukao veliku pažnju čitatelja i kritike, postavši jedan od najčitanijih naslova u Hrvatskoj ove godine.

'Žigice, krimić koji tako nestvarno lijepo započinje, nešto je sasvim drugo. S pričom o orkanskoj buri koja je rasplamsala požar u predgrađu Splita i zaprijetila samom gradu, Jurica Pavičić nije napravio novi iskorak, nego je preskočio vlastitu sjenu... 'Žigice više nisu velik roman samo za hrvatsku književnost' napisao je o romanu Dragan Jurak za portal Kritika h,d,p,.