SHAKESPEARE ZA 21. STOLJEĆE

Kazališna poslastica: Stiže novi distopijski Hamlet s glazbom Radioheada

26.09.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Na kazališne daske stiže nova verzija Shakespeareova 'Hamleta', u kojoj će legendarna drama imati glazbenu pratnju albuma 'Hail to the Thief' (Živio lopov) grupe Radiohead

Plod je to suradnje kazališne umjetnice Christine Jones i frontmena Radioheada Thoma Yorkea, a on je opisao projekt kao 'zanimljiv i zastrašujući izazov'.

Christine Jones dosad se u kazalištu uglavnom bavila scenskim dizajnom, a za svoj rad na predstavi 'Harry Potter i ukleto dijete' osvojila je i nagradu Tony. Kaže da joj je ideja pala na pamet nedugo nakon izlaska albuma 2003., kad je istovremeno slušala ga i iščitavala Shakespeareovo djelo. Primijetila je da album i drama dijele teme moralne korupcije, propadanja i nefunkcionalne vlade.

Predstava će svjetsku premijeru imati u travnju 2025. u kompleksu Aviva Studios u Manchesteru, nakon čega će se produkcija u lipnju preseliti u Shakespeareov rodni Stratford-upon-Avon.

Yorke je zadužen za preradu i, kako se navodi, 'dekonstrukciju' albuma, a tijekom predstave glazbu će uživo izvoditi ekipa od oko 20 glazbenika i glumaca.

Adaptaciju teksta i režiju predstave radit će Jones i koreograf Steven Hoggett, višestruki osvajač nagrade Olivier. Predstavu opisuju kao 'grozničavo novo iskustvo koje spaja kazalište, glazbu i pokret', prenosi BBC.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Radiohead

'Hail to the Thief' šesti je studijski album Radioheada, a snimljen je nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. u New Yorku te slikovito opisuje to razdoblje straha i političkih previranja.

Yorke je u intervjuima povodom izlaska albuma govorio da su ga za tekstove pjesama nadahnule radijske emisije u kojima je često slušao 'orvelovske eufemizme' američke i britanske vlade, a njih je pak pretapao u tekstove.

Redateljica Jones kaže da je u razgovoru s Yorkeom otkrila da 'predstava proganja album, a album proganja predstavu. Oba odražavaju unutarnji nemir i bijes koji proizlaze iz očaja - posebno očaja koji nastaje zbog nadzora dominantnih struktura moći - bilo unutar vlada, zajednica ili obitelji', kaže.

Radnja predstave bit će smještena u Elsinore, koji je postao država pod nadzorom, a usredotočena je na Hamletovu i Ofelijinu spoznaju laži i korupcije u Danskoj, što postupno otkrivaju duhovi i glazba.

Očekuje se da će glumačka postava biti objavljena u narednim mjesecima.