dubrovnik

Kazalište Marina Držića u 2023. priprema šest premijera

17.01.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Na dramskom repertoaru dubrovačkog Kazališta Marina Držića u 2023. godini šest je premijera u samostalnoj produkciji te u koprodukciji s drugim hrvatskim kazalištima, objavljeno je u ponedjeljak na predstavljanju programa

Prva premijera na repertoaru će biti u veljači. Riječ je o mjuziklu "Čarobni frulaš" prema bajci braće Grimm i u režiji Paola Tišljarića, za koji je glazbu i songove napisala Marija Grazio, uz dramaturgiju Željke Turčinović. Slijedi "Majka Hrabrost i njezina djeca" Bertolta Brechta u režiji Krešimira Dolenčića i u koprodukciji s varaždinskim HNK u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom te "Dječak" Davora Špišića u režiji Tamare Damjanović.

U suradnji s Dubrovačkim ljetnim igrama na kazališne daske na otoku Lokrumu postavit će se roman Ivane Lovrić Jović "Vidi kako Lokrum pere zube" u režiji Paola Tišljarića i dramatizaciji Marijane Fumić.

U 2023. godini s predstavom "Galeb" A. P. Čehova u režiji Aide Bukvić nastavlja se suradnja s Gradskim kazalištem Joze Ivakića iz Vinkovaca, ali i proširuje na Osječko ljeto kulture te Gradsko kazalište Požege. Godinu će završiti autorski projekt Livije Pandur "Kraljice", nadahnut Shakespeareom.

Reprizirat će se predstave "Nora", "Tramvaj zvan žudnja", "Stolice", "Sinjorina Estera", "Maškarata ispod kuplja", "Kate Kapuralica", "Krijesnice", "Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije", a nastavlja se i program "Razgovori o kazalištu" s gostovanjima suvremenih hrvatskih dramskih autora.

Ravnatelj Paolo Tišljarić istaknuo je kako je 2022. godina za Kazalište Marina Držića bila izrazito uspješna po prihodima i odazivu publike.

Kako je istaknuo, lani su imali više od 12 tisuća gledatelja.

"To je laskav broj, a nadamo se i ove godine privući publiku da što brojnije dolazi u kazalište. Financijski smo stabilni i čini mi se da ćemo sve uspjeti u skladu s planom. Doduše, i dalje su ta sredstva prepolovljena, ali nadam se da će se i to promijeniti u idućim mjesecima“, rekao je Tišljarić i dodao kako koprodukcije omogućuju suradnju kazališta te ujedinjenje proračuna i umjetničkog potencijala.

„Na taj način se može napraviti zanimljivu predstavu s dužim i bogatijim kazališnim životom“, objasnio je Tišljarić.

Kazalište Marina Držića u 2023. godini ima i novi vizualni identitet.