VIRTUOZ NA STRADIVARIJU

Leonidas Kavakos nastupio u Zagrebu

08.02.2014 u 17:57

Bionic
Reading

Grčki majstor violine Leonidas Kavakos, jedan od najdarovitijih instrumentalista današnjice, gostovao je u petak navečer u Zagrebu, gdje je virtuoznim nastupom na svojem 300 godina starom Stradivariju i u pratnji talijanskog pijanista Enrica Pacea koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu oduševio publiku

Nazočne je pozdravio ravnatelj Koncertne direkcije Zagreb Josip Nalis, koji je istaknuo da mu je iznimna čast i veliko zadovoljstvo ugostiti jednog od najtraženijih svjetskih glazbenika.

Veleposlanica Grčke Elena Gerokostopoulo dodala je da Kavakosov nastup potvrđuje mjesto koje Zagreb već ima na karti svjetskih i europskih glazbenih metropola dugogodišnje glazbene tradicije.

Na svojoj violini Stradivari Abergavenny iz 1724. i u glasovirskoj pratnji poznatog talijanskog pijanista s kojim stalno surađuje, Kavakos je pred zagrebačkom publikom izveo prekrasan, gotovo trosatan recital skladbi za violinu i glasovir.

Glazbenu večer u Hrvatskom glazbenom zavodu otvorio je Sonatom za violinu i glasovir u c-molu op. 30 br 2 Ludwiga van Beethovena iz 1802. Uslijedila je Sonata za violinu i glasovir Claudea Debussyja, posljednje djelo toga skladatelja iz 1917.

Drugi dio koncerta započela je rapsodična Sonata za violinu i glasovir Mauricea Ravela, a za kraj Kavakos je odabrao rijetko izvođenu Sonatu za violinu i glasovir u h-molu Ottorina Respighija.

Nastup slavnog violinističkog virtuoza izazvao je golemu gužvu u HGZ-u, gdje se za koncert tražila karta više, a broj stolica u dvorani morao je biti gotovo udvostručen. Publika je oduševljeno reagirala na njegovu izvedbu, isprativši ga ovacijama nakon svakog dijela, a kraj koncerta dočekala je na nogama, za što ju je Kavakos nagradio s čak četiri kraća bisa.


Prepoznat diljem svijeta po najvišoj razini virtuoznosti, superiornoj muzikalnosti i sviračkom integritetu, Kavakos je svjetski poznati glazbenik velike međunarodne karijere. Nastupio je s najvažnijim svjetskim orkestrima i dirigentima, kao što su Berlinska i Bečka filharmonija te Londonski simfonijski orkestar u Europi, a u SAD-u filharmonijski orkestri New Yorka i Los Angelesa, te simfonijski Chicaga, Bostona i Philadelphije.

Enrico Pace kao traženi solist nastupa s poznatim svjetskim orkestrima, ali i u komornim ansamblima, te njeguje trajne suradnje s pojedinačnim umjetnicima, među kojima je i Kavakos.

Kavakosov nastup u Zagrebu organiziran je u suradnji s veleposlanstvom Grčke u Zagrebu a u povodu grčkog predsjedanja Europskom unijom. Dio je velike svjetske turneje u sklopu koje će nastupiti u prestižnim dvoranama najvećih metropola. Nakon Zagreba putuje u Muenchen u Njemačku, pa potom u SAD gdje će, među ostalim, nastupiti u newyorškom Carnegie Hallu i Lincoln Centeru.