PREDSJEDNIK I UMJETNOST

Milanović se zagledao u svoju karikaturu na izložbi Nika Titanika: 'Baš mi je odlična'

17.09.2024 u 09:37

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Zoran Milanović u ponedjeljak navečer bio je na otvorenju izložbe Mi Hrvati, jednog od najpoznatijih suvremenih hrvatskih karikaturista Nikole Plečka poznatijeg kao Nika Titanika. Karikaturist ga je proveo kroz izložbu te mu pokazao i njegovu karikaturu, za koju je Milanović rekao da je 'odlična'

Nik Titanik je poznati karikaturist, ilustrator, strip crtač i grafički dizajner koji izložbom Mi Hrvati obilježava 30 godina profesionalne karijere. Tportal je razgovarao s Nikom Titanikom uoči izložbe, a u razgovoru nam je otkrio odakle crpi nadahnuće te progovorio o woke kulturi, influencerima te kritikama s desne i lijeve strane političkog spektra. Intervju s Glorijom Lujanović možete pročitati ovdje.

Na otvorenju izložbe govorili su voditelj Galerije Svebor Vidmar, kustosica izložbe Sonja Švec Španjol i autor Nikola Plečko, Nik Titanik.

Nakon otvorenja predsjednik Milanović je u pratnji autora izložbe Nikole Plečka, Nika Titanika, obišao izložbu na kojoj je izloženo i predstavljeno 18 najnovijih karikatura koje prikazuju najveće hrvatske stereotipe, ali i karikature svih bivših hrvatskih predsjednika i predsjednice, kao i predsjednika Milanovića.

Izložba je postavljena u Galeriji Vladimir Filakovac u sklopu Narodnog sveučilišta Dubrava.

  • +3
Zoran Milanović i Tomislav Tomašević na otvorenju izložbe Nika Titanika 'Mi Hrvati' Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za kulturu Zdravko Zima, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Nik Titanik je predsjednika Milanovića proveo kroz cijelu svoju izložbu te mu objasnio poruku svake karikature. Predsjednik je na kraju kratko, uz osmijeh, kazao da mu je njegova karikatura 'odlična', javlja 24 sata.

Na izložbi je predstavljeno ukupno 18 likova, a njih 12 se odnosi na stereotipe ove države. To su likovi poput Uhljeba, Šalteruše, Lažnog branitelja, Radikalnog ljevičara, influencerica. Izloženi su i portretne karikature svih predsjednika i predsjednica te jedna ovca.