BOGATE PROŠLOSTI

Muzej Đakovštine slavljeničkom izložbom obilježio 70 godina rada

01.04.2022 u 23:13

Bionic
Reading

Prigodnom izložbom i prisjećanjem na osnutak i rad od 1952. godine do danas, Muzej Đakovštine obilježio je 70. godišnjicu djelovanja

O osnutku i sedam desetljeća rada Muzeja govorila je ravnateljica Marina Božić, a slavljenučku izložbu otvorio je u ime Ministarstva kulture državni tajnik Ivica Poljičak.

Ravnateljica Muzeja podsjetila je da je kroz sedam desetljeća rada ta muzejska kuća, čiji je osnivač Grad Đakovo, imala problem stalnog prostora, a koji je trajno riješen 2002. godine, kada je Muzej uselio u zgradu bivšeg Starog kotara. Prethodno je promijenio tri adrese.

Muzej Đakovštine prati bogata muzejska prošlost, bogatstvo građe, a sve vrijeme djeluje s ciljem da ne zaboravimo tko smo, što smo, odakle smo i što čini naš nacionalni identitet, rekla je ravnateljica Božić, vrativši se još u 1913. godinu i jednog od prvih zagovaratelja ideja o osnutku gradskog muzeja, Josipa Žere. Uz ostalo, podsjetila je i na prvu rukovoditeljicu, kustosicu Muzeja, Hedvigu Deker.

Nakon preseljenja na današnju adresu, formirana su tri stalna postava – etnološki, povijesni s razdobljem vezanim za Domovinski rat, kao i arheološki stalni postav.

Danas, 2022. godine, zgrada u kojoj djelujemo u sve je derutnijem stanju i apliciranjem na EU fondove želimo ju temeljito rekonstruirati, najavila je Božić.

Za Muzejom Đakovštine brojne su izložbe, suradnje sa znanstvenim institucijama, drugim muzejima, pojedincima, rad uz suvremene komunikacije, tu je i živa izdavačka djelatnost, a u dvorišnom dijelu je i knjižnica s građom. Muzej i kupuje za potrebe svojih zbirki kojih je sedam s ukupno 7000 predmeta.

O radu, postavima Muzeja govorile su kustosica arheologije Jelena Boras, kustosica etnologije Ivana Dević, a o muzejskoj knjižnici i izdavačkoj djelatnosti knjižničarka Andrea Heđi.

Muzeju je na obljetnici u ime osječko-baranjskog župana čestitala pročelnica Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Tatjana Roth, a u ime Ministarstva kulture državni tajnik Ivica Poljičak koji je, ujedno, i otvorio slavljeničku izložbu. Muzeju je na jubileju čestitao i gradonačelnik Marin Mandarić.