od 30. kolovoza do 2. rujna

Otok Rab spreman je za deveti Rab Jazz Fest - zaplovite u svijet vrhunskog jazza

01.08.2024 u 08:18

Bionic
Reading

Otok Rab ponovno će zasjati kao središte vrhunske glazbe, donoseći četiri dana nezaboravnih jazz i blues izvedbi na fascinantnim povijesnim lokacijama. Ne propustite četiri dana glazbenog užitka i čarobne atmosfere ovog prepoznatljivog ljetnog događaja od 30. kolovoza do 2. rujna

Otok Rab, poznat po svojoj bogatoj povijesti, slikovitim pejzažima i mediteranskom šarmu i ove godine bit će domaćin devetog izdanja Rab Jazz Festivala. Od 30. kolovoza do 2. rujna, u okrilju ovog predivnog hrvatskog otoka, u naručju grada Raba, koji je već godinama u samom vrhu turističkih odredišta, održat će se ovaj omiljeni glazbeni događaj koji slavi kraj ljeta uz nastupe cijenjenih umjetnika jazz i blues scene, pružajući nezaboravna iskustva ljubiteljima dobre glazbe, stoji u najavi.

Ovogodišnji festival donosi bogat glazbeni program koji će zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje. Uz tradicionalne večernje koncerte smještene na izvanrednim povijesnim lokacijama, poput crkve sv. Ivana Evanđelista i Ljetnog kina Rab, festival će po prvi put ponuditi jutarnje koncerte na Trgu slobode, svakog dana u 10 sati. Ovaj novitet obogaćuje glazbeni ugođaj, omogućujući posjetiteljima da uživaju u zvucima jazza u jutarnjim satima, u opuštenoj atmosferi otoka koji se budi, pružajući idealan uvod u uzbudljive festivalske večeri.

'Rab Jazz Festival nudi više od samo glazbenih nastupa, to je iskustvo koje slavi zajedništvo, raznolikost i kreativnost. Ove godine predstavljamo inovativne jutarnje koncerte koji će na Trgu slobode donijeti svježe jazz ritmove te umjetnike koji će nas inspirirati i obogatiti našu festivalsku atmosferu. Također, posebno nas veseli prva suradnja s Trieste Loves Jazz Festivalom, koja će publici omogućiti da uživa u vrhunskim nastupima talijanskih glazbenika. Naš cilj je stvoriti nezaboravno iskustvo za sve posjetitelje, a svaka izvedba unijet će posebnu čaroliju ovog predivnog otoka. Pripremite se za četiri dana ispunjena glazbom, energijom i strastvenom atmosferom', izjavio je Bruno Mičetić, umjetnički direktor festivala.

Posebno je značajna spomenuta novoostvarena suradnja s prestižnim Trieste Loves Jazz festivalom iz Italije. Ova kulturna razmjena omogućit će publici na Rabu da uživa u nastupima vrhunskih talijanskih glazbenika, dok će hrvatski izvođači imati priliku nastupiti na festivalu u Trstu. Suradnja započinje koncertom Emanuelea Graffitija i njegovog trija, koji će nas svojim sofisticiranim melodijama i energičnim improvizacijama uvesti u svijet izvanredne jazz glazbe. Koncert će se održati u čarobnom ambijentu crkve sv. Ivana Evanđelista u 20:00 sati prvog dana festivala.

Drugi dan festivala otvorit će Bigeste Sekstet koji će na Trgu slobode osigurati jutarnju dozu jazza. Ovaj talentirani sekstet poznat je po svojim energičnim i dinamičnim kompozicijama koje kombiniraju različite stilove. Njihovi melodijski aranžmani i virtuozne izvedbe stvorit će idealnu atmosferu za jutarnji koncert, donoseći svježu perspektivu na suvremeni jazz. Navečer će posjetitelji imati priliku uživati u spektakularnom nastupu svjetski poznatog saksofonista Tonyja Lakatosa i njegovog kvinteta, koji će izvesti svoje virtuozne skladbe u predivnom ambijentu crkve sv. Ivana Evanđelista. Njegova izbvedba, poznata su po emocionalnim interpretacijama i tehničkoj savršenosti, bit će savršena završnica.

Treći dan festivala otvorit će Davor Doležal Trio na Trgu slobode, poznat po maštovitom pristupu i sposobnosti kombiniranja različitih glazbenih stilova u harmoničnu cjelinu. Njihova jutarnja sesija pružit će savršeni uvod u Trio Marka Črnčeca, koji nastupa navečer u crkvi sv. Ivana Evanđelista. Črnčec, istaknuti slovenski pijanist, poznat je po svom izvanrednom tehničkom umijeću i snažnim emocionalnim izvedbama. Njegov trio, odlikovan besprijekornim zajedništvom i dinamičnim interakcijama, stvorit će jedinstvenu atmosferu za publiku.

Zadnji dana Rab Jazz Festivala, posjetitelji će imati priliku uživati u bogatom programu koji uključuje tri izvanredna izvođača. Jutro će započeti nastupom Elvisa Stanića i njegovim „French Touch - Accordion Project“ na Trgu slobode donoseći spoj jazz ritmova i francuskog šarma kroz zvuke harmonike, a Elvis Stanić će izvesti kompozicije koje će publici pružiti nezaboravno iskustvo i energičan početak dana. Navečer, Ljetno kino Rab ugostit će Momento Cigano, poznat po uzbudljivim ritmovima gypsy jazza.za. Momento Cigano donosi dinamične i emotivne izvedbe koje će sigurno podići atmosferu i omogućiti publici da uživa u raskoši zvukova i ritmova ovog posebnog glazbenog žanra. Za sam kraj festivala na istoj lokaciji nastupit će legenda domaćeg bluesa Vedran Božić sa svojim bendom Rock Masters. Ovaj izvanredni koncert posvećen je glazbenim ikonama Ericu Claptonu i Jimiju Hendrixu, a očekuje se energičan i emotivan nastup koji će zaokružiti cjelokupno festivalsko iskustvo, ostavljajući publiku ispunjenu nezaboravnim melodijama i dubljim tonovima. Zadnjeg dana, Rab će biti ispunjen muzikom koja slavi strast i umjetnost, čineći ovaj festival nezaboravnim za sve posjetitelje.

Rab Jazz Festival prepoznat je kao ključna destinacija na glazbenoj karti Hrvatske, privlačeći izvođače iz raznih žanrova i publiku iz svih krajeva svijeta. S programom koji se može pohvaliti obiljem stilova i raznolikih izvedba, festival pruža vrhunske nastupe koji savršeno spajaju glazbenu tradiciju s modernim pristupima. Pripremite se za nezaboravna četiri dana ispunjena muzikom, prijateljstvom i jedinstvenom atmosferom, koja se može doživjeti samo na ovom predivnom otoku, gdje svaka nota priča svoju priču.

Ovaj spektakl ne bi bio moguć bez podrške Pučkog otvorenog učilišta Rab i Grada Raba. Posebna zahvala ovim institucijama što već devetu godinu za redom omogućuju održavanje i rast Rab Jazz Festivala, potvrđujući njegovu važnost na kulturnoj karti Hrvatske i šire. Pozivamo sve ljubitelje dobre glazbe da se pridruže ovom jedinstvenom događaju na otoku Rabu i uživaju u nezaboravnim jazz i blues večerima. Vidimo se na Rab Jazz Festivalu 2024!