81. MOSTRA

Počeo je filmski festival u Veneciji: Ovo su najjače priče i favoriti

29.08.2024 u 21:11

Bionic
Reading

Jučer je u Veneciji počela popularna Mostra, odnosno 81. izdanje jednog od tri najvažnija europska filmska festivala. Tim smo povodom odlučili proučiti njezin ovogodišnji program i odabrati pet najzanimljivijih priča

Prije godinu dana u Veneciji je premijerno prikazan film 'Uboga stvorenja' grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, koji je oduševio žiri (osvojio je Zlatnog lava), publiku i kritiku te se nametnuo kao jedno od ostvarenja godine, što mu je trasiralo put prema dobroj zaradi u kinima i 11 nominacija za Oscara. Njegovog nasljednika u ovom trenutku ne zna ni legendarna francuska glumica Isabelle Huppert, čije stručno oko predsjeda žirijem punom renomiranih imena poput Jamesa Graya, Andrewa Haigha i Agnieszke Holland. Ono što se pak zna je da zanimljivosti neće nedostajati; ovo su neke od njih.

Almodóvar 'progovorio' engleski

Hollywood ga je konačno nagovorio. Pedro Almodóvar, vjerojatno najpopularniji redatelj španjolskog govornog područja, odlučio se na pragu 75. rođendana snimiti svoj prvi film na engleskom jeziku, ukupno 23. u karijeri. Naslovljen 'The Room Next Door' film prati Njujorčanke Ingrid i Marthu, prijateljice iz mladosti koje je život razdvojio da bi ih opet spojio u zreloj dobi. Glavne likove utjelovile su dive Tilda Swinton i Julianne Moore, a društvo na setu pravili su im, među ostalima, John Turturro i Alessandro Nivola. Film je ujedno adaptacija romana američke spisateljice Sigrid Nunez.

Izvor: Društvene mreže

Angelina Jolie kao Maria Callas

U Hollywoodu se pak odavno udomaćio čileanski redatelj Pablo Larraín, a čini se da se specijalizirao za osebujne biopicove. Nakon 'Jackie' i 'Spencer', filmova o snažnim ženskim likovima, vrijeme je za još jedan, finalni iz zamišljene trilogije - 'Mariju'. Maria iz naslova je slavna operna pjevačica Maria Callas, Amerikanka rođena u obitelji grčkih imigranata, koju u filmu igra Angelina Jolie. Priča prati njezine posljednje, pariške dane u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća, prepune sjećanja, prijatelja i, najvažnije, pjevanja. Prikazivačka prava na film ovih je dana kupio Netflix.

Izvor: Društvene mreže

Lady Gaga kao Harley Quinn

Nakon pet godina u Veneciju se vraća megauspješni Joker Todda Phillipsa i Joaquina Phoenixa, ovog puta pod naslovom 'Joker: Folie à Deux'. Phoenixu će rame uz rame biti Lady Gaga, koja glumi Harleen 'Lee' Quinzel, glazbenu terapeutkinju u psihijatrijskoj bolnici Arkham, mjestu gdje je Phoenixov lik završio u prethodnom filmu. Folie à deux ili 'ludilo udvoje' izraz je za dijeljenu psihozu, fenomen koji dijagnostički priručnici više ne priznaju. Hoće li to biti dovoljno za novu milijardu dolara, pokazat će vrijeme. Međutim, možda će najzanimljivije u vezi ovog filma biti presica na kojoj se očekuje da Phoenix odgovori zašto se naprasno povukao neposredno prije početka snimanja filma drugog redatelja Todda - Haynesa.

Izvor: Društvene mreže

AI bebe provaljuju u kuće bogataša

Svjetsku će premijeru u Veneciji - ali izvan konkurencije - imati i 'Baby Invasion' novi eksperimentalni projekt kralja čudaka Harmonyja Korinea. Prema dostupnim informacijama, ovaj bi film trebao biti još čudniji od pomaknutog 'Aggro Dr1ft', čija se prošlogodišnja premijera također održala na Mostri. Priča, kao što naslov govori, prati skupinu provalnika u domove bogatih i moćnih koji se skrivaju pod maskama beba napravljenih umjetnom inteligencijom. Budući da su najavljeni interaktivnost i pogleda iz prvog lica, teško je reći je li to film ili računalna igra u žanru FPS-a, no svakako će biti zanimljivo. Dodajmo i da je originalnu glazbu za film skladao kultni Burial.

Izvor: Društvene mreže

Indie rock legende u dokumentarcu

Među krunske dragulje slackerske kulture devedesetih svakako pripada američka indie grupa Pavement. Najava obećava da film o njima - 'Pavements' redatelja Alexa Rossa Perryja - neće biti još jedan u nizu dosadnih glazbenih dokumentaraca. Perry prati priču njihova povratka na scenu 2022. godine, koji, osim rasprodane turneje, uključuje i pripremu mjuzikla, otvaranje muzeja njima u čast te rad na holivudskom biopicu. 'Bend poput Pavementa nikad nije postojao, a ja se nadam da ni film poput 'Pavements“ nikad nije snimljen', izjavio je Perry za službeni bilten festivala.

Izvor: Društvene mreže