TRAJAT ĆE DO 21. SIJEČNJA

Studio Moderne galerije Josip Račić otvara izložbu koja reagira na utjecaj koronavirusa na kulturu

09.12.2020 u 19:25

Bionic
Reading

Izložbom '3rd-SPACE.EU/rope p r o j e c t n o. 1 - Otvorenje bez ceremonija - europska umješnost u vrijeme korone', što će biti otvorena u četvrtak u Studiju Moderne galerije "Josip Račić", završit će ovogodišnji projekt koji je svojevrstna reakcija na utjecaj koronavirusa na kulturu

Riječ je o izložbi u okviru međunarodnoga kulturnog projekta "3rd-SPACE.EU/rope" koji su 2019. osmislili Lina Franko i Andi Slawinski, uz tim od tridesetak međunarodnih suradnika. Izložba će se održati uz potporu Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, priopćila je u srijedu Moderna galerija.

Četvero umjetnika o utjecaju kriza na umjetničko stvaralaštvo

Projekt 3rd-SPACE.EU/rope plod je vizije stvaranja novoga zajedničkog kulturnog identiteta Europe u kojoj bi otvorena, transdisciplinarna i eksperimentalna razmjena mišljenja bila moguća unatoč geografskim i kulturnim granicama. Zato su, istaknuto je, Franko i Slawinski okupili međunarodne vizualne umjetnike, pisce, glazbenike, glumce, režisere i znanstvenike.

Kako je navedeno, cilj toga projekta je formiranje "Trećega prostora" kao prostora međukultura, stvarnoga i virtualnoga mjesta, u kojem umjetnici istražuju različite oblike kulturnog izražavanja i ispituju ispravnost postojećih društvenih normi i tradicija kako bi se unaprijedilo razumijevanje umjetnosti i na taj način pridonijelo nastanku mirnoga, otvorenoga i tolerantnoga društva.

To veliko kulturno događanje trebalo je prošloga ljeta u dvorcu Frankopan u Kraljevici okupiti četrdeset umjetnika iz različitih područja umjetnosti, ali je zbog koronavirusa podijeljeno u pet manjih projekata koji su se održali kroz proteklih pet mjeseci.

Ovogodišnji projekt 'zaokružit' će tako izložbom četvero umjetnika - Lars Breuer, Lina Franko, Igor Grubić i Marijana Pende koji će u Studiju MG "Josip Račić" pokazati radove u različitim medijima - poput slika na platnu, murala, video performansa, fotografija i skulptura u kojima istražuju kako se kultura i umjetnost mogu nositi s kriznim situacijama, kakve posljedice krize ostavljaju na društvo i u kojoj mjeri utječu na produkciju i koncepciju umjetničkog stvaranja.

Njemački umjetnik Lars Breuer pokazat će tako dvije slike za koje je kreirao poseban font. Jedan rad s njemačkim i jedan rad s hrvatskim tekstom, sastoje se od dvije rečenice suprotnog značenja, a njihov dualitet vidljiv je i u kompoziciji i u tehnici slika.

Instalacija Line Franko sastoji se pak od dva murala - dvije slike dimenzija 400 puta 360 centimetara na zidovima galerijskoga prostora i videa, a umjetnica je pri koncipiranju rada preuzela točan ovalni oblik prolaza koji dijeli dvije prostorije Studija Račić. Objašnjeno je kako kombinacijom ova dva rada umjetnica želi ukazati na nužnost umrežavanja i suradnje kako bi se umjetnička produkcija mogla nastaviti i u vrijeme krize uzrokovane bolešću COVID-19.

Vizualni umjetnik Igor Grubić na izložbi će predstaviti dva rada - kolor fotografije iz serije "Ožujak - svibanj, 2020." i video performans "Untitled (an artist, a curator, a museum)". Devet fotografija odabranih za ovu prigodu umjetnik je snimio za vrijeme karantene, a prikazuju prazna dječja igrališta koja skrivaju neočekivane modernističke arhitektonske likove i otkrivaju nove scenografske perspektive. Video performans umjetnik je pak posvetio Mladenu Stilinoviću i njegovu radu "An Artist Who Cannot Speak English Is No Artist".

Skulptura Marijane Pende "Looking forward to seeing you" osmišljena je pak za izložbu "Mjesto isprekidanih odlazaka" koja se tijekom 58. Venecijanskoga bijenala održala u paviljonu Arsenale Nord, a sastoji se od metalnih dijelova i pleksiglasa u kombinaciji s drugim elementima koji su rezultat umjetničinog intenzivnog eksperimentiranja tijekom nekoliko godina u dubrovačkoj tvornici ugljeno-grafitnih komponenata TUP.

Izložba će biti otvorena do 21. siječnja iduće godine.