INTERLIBER 2013.

Sve je isto, samo svečanog otvaranja nema

17.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Ovogodišnji 36. Interliber ponudio je ono što se nudi svake godine: mnoštvo jeftinih knjiga, vašarsku atmosferu, miris pečenih kobasica za većinom zadovoljnu široku publiku i izostanak bilo kakvog kulturno relevatnog koncepta, što sve zajedno i nije toliko strašno kao što možda zvuči

Interliber je ove godine kao Interliber prošle godine. I kao onaj od prije dvije godine te, naravno, i onaj prije tri godine. Interliber je već godinama isti, što su konstatirali i manje-više svi novinari i kulturni radnici koji godinama prate ovaj sajam knjiga, žaleći što nije samo prodajni, nego i kulturni događaj.

No ne može se reći da s prodajom ide loše, s obzirom na već standardnu gužvu, a naročito jer neki nakladnici, poput Profila, nude knjige za samo tri kune! Dapače, Profil se ove godine doista isprsio s rasprodajama i sniženjima te je nudio naslove po 49, 29, 19, 9, 5 i 3 kune. Iako smo na štandu pitali, nisu nam znali reći zašto jedan naslov košta 5, a drugi 3 kune, odnosno koja se to tajna vrijednost krije u dvije kune razlike. Jagmi se i za primjericima '50 nijansi sive', koje sada Profil također nudi na akciji.

U svakom slučaju, ove godine se odustalo i od uobičajenih ceremonija koje su Interliber trebale maskirati kao kulturno relevantan događaj, pa nije bilo ni svečanog otvaranja. Programski sadržaji se dobrim dijelom održavaju po štandovima nakladnika, koji su se itekako potrudili oko promocija svojih autora, ali nekakvog sveukupnog koncepta nema. Cilj je da se knjige kupuju kako god je moguće, što s obzirom na strašnu krizu izdavaštva i slom knjižarske mreže u Hrvatskoj, nije nerazumljiv očaj.

Pa se tako nude i paketi knjiga 2 plus 1 besplatna, a svaki je štand ispunjen sniženjima, koja se kreću od 20 do 90 posto. Seid Serdarević iz Frakture rekao nam je da se kod njih odlično prodaje novi roman Miljenka Jergovića 'Rod', s cijenom od 200 kuna koja se ubraja među luksuznije, ali da odlično ide i nova knjiga Amosa Oza. Kod Naklade Ljevak dobro idu već spomenuti paketi, poput trilogije 'Angelologija', a od naslova na akciji mnogi kupuju Alaina de Bottona i Kazua Ishigura. Znanje također prodaje knjige u paketu od tri komada.

Od Lumenovih izdanja prodajom se ističe 'Sin gospodara siročadi', Pulitzerom nagrađen roman o Sjevernoj Koreji američkog pisca Adama Johnsona, čiji je dolazak na Interliber bio pun pogodak hrvatskog izdavača. No idu dobro i lakši naslovi poput 'Šarma i špijunaže'. Na VBZ-ovu štandu najviše se traži Vedrana Rudan, dok Branko Čegec iz Meandra ponosno ističe da se među najprodavanijim naslovima njegove izdavačke kuće nalaze dvije slikovnice: 'Riječ je o 'Fantastičnim letećim knjigama gospodina Morrisa Lessmorea', prema kojoj je snimljen Oscarom nagrađen kratki animirani film, te 'Knjizi velikih filozofskih suprotnosti', koja velika pitanja života približava djeci.' Dobro idu i roman islandskog pisca Helgassona te knjige Thomasa Bernharda, kao i vječno popularni Milan Kundera

O tome kakvih kulturnih očekivanja imaju od Interlibera, nakladnike je bilo izlišno pitati, jer odavno već ne očekuju ništa. Ali eto, bar se neke knjige dobro prodaju. U trenutnoj situaciji krize svega, i to se čini kao spasonosni uspjeh.