RIJEČ KULTURNJAKA

Zašto Zagrebu treba samostalni ured za kulturu

10.03.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Predsjedniku Gradske skupštine Grada Zagreba Darinku Kosoru uručena je peticija koju je potpisalo preko 500 kulturnjaka, a kojom se traži osamostaljivanje Gradskog ureda za kulturu odnosno izdvajanje kulture iz postojećeg ureda koji obuhvaća i sport te obrazovanje. Hoće li se i kada inicijativa za odvajanjem kulture u samostalni ured naći na sjednici Skupštine Grada, nije još poznato, no jasno je da se radi o bitnom koraku za grad koji je nedavno objavio da ulazi u natjecanje za Europsku prijestolnicu kulture

Inicijativu je jučer podržao i gradski SDP. Potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je da je SDP za samostalni gradski ured za kulturu, ali uz plan poboljšanja statusa djelatnika u kulturi i kulturnih institucija te uz plan racionalizacije i novih ulaganja u kulturu, dok je Saša Broz, predsjednica Savjeta za kulturu zagrebačkog SDP-a, istaknula da Zagrebu nedostaje kulturna strategija čije je donošenje preduvjet daljnjih promjena. Aludirala je na nedavno donesen prijedlog kulturne strategije Grada koji je brzinski napravljen kako bi se Zagreb mogao kandidirati za Europsku prijestolnicu kulture.

Od političkih inicijativa vezanih uz kulturu nedavno se istaknula ona stranke ORaH, a njihov član i jedan od autora nedavno predstavljenog nacrta njihova kulturna programa Nenad Rizvanović kazao nam je da apsolutno podržavaju odvajanje ureda za kulturu i pita se kako je kultura uopće dosad mogla funkcionirati u tako velikom pogonu.

Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose i istraživačica u području kulture kojoj je kulturna politika područje interesa, u razgovoru za tportal naglasila je da bi se odvajanjem kulturi dala veća snaga i ozbiljnost. Unaprijed se ograđuje od antagonizma koji se pokušava izgraditi između sporta i kulture i na odvajanje kulturnog ureda gleda pragmatično ističući da bi to prvenstveno značilo uvođenje reda u raspolaganje gradskim proračunom.

'Koliko god to idealistički zvuči, kultura je istinska razvojna snaga društva i pokazalo se da kultura ima izuzetnu snagu kroz suradnju s turizmom i poduzetništvom, ali i zdravstvom po pitanju rekonvalescencije bolesnika do rješavanja pitanja urbanizma i prometnih problema grada. Uvijek se gleda kako kultura može pomoći u drugim sektorima, a sada je bitno da se postavi pitanje kako društvo može pomoći kulturi', kazala je Jelinčić naglasivši da je odvajanje ureda za kulturu možda simboličko u početku, no u budućnosti bi ono moralo ići uz novu kulturnu politiku grada. Jelinčić je dosad radila na dvjema studijama o kulturi Zagreba u kojima je, među ostalim, predložen model centra za kreativne industrije, a ideja bi mu bila na tragu suradnje kulture i ostalih grana poput gospodarstva i turizma. 'Na primjeru to znači da bi na nekom natječaju za uređenje parka trebali zajedno raditi svi ti uredi', kaže Jelinčić.

Emina Višnić, ravnateljica Pogona - centra za nezavisnu kulturu i mlade, smatra da Grad Zagreb mora imati odvojen ured za kulturu, no da se to izdvajanje ne može rješavati nezavisno od financijskih sredstava za programe u kulturi koja su znatno srezana unazad nekoliko godina.

Protiv odvajanja kulture nije se javno izjasnio nitko od kulturnjaka, no znakovito je da se o tom pitanju neki ne žele izjasniti.