PRIJEDLOG ZA RUČAK

Ako ne znate kako iskoristiti slatki kupus, predlažemo vam da isprobate ovaj recept za polpete koji će vas oduševiti

23.02.2021 u 12:48

Bionic
Reading

Koliko god se trudili svojim ukućanima redovito osvježavati jelovnik novim ukusnim i nutritivno bogatim jelima, katkad je zaista teško pronaći inspiraciju. Kako se na vašem tanjuru ne bi uvijek vrtila jedno te ista jela, potrebno je s vremena na vrijeme isprobati i neke nove recepte. Ne znamo za vas, no nama je ponekad teško smisliti nove načine za pripremu pojedinih namirnica, a jedna od njih je slatki kupus

Stari su liječnici vjerovali da kupus ima mjesečevu moć, jer raste uz puni mjesec, a danas znamo da njegov glavni učinak proizlazi iz sumpora i vitamina C. Zato se kupus smatra supernamirnicom koja pomaže u mršavljenju i uklanjanju toksina iz organizma.

Mnogi ovu visokonutritivnu namirnicu najčešće pripremaju prema receptu naših baka - u obliku variva, no nedavno smo naišli na recept koji će vam pomoći da slatki kupus podvalite i ukućanima koji nisu njegovi ljubitelji.

Polpete od kupusa i mljevenog mesa

Sastojci

  • 400 g mljevenog mesa
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 ml ulja
  • 10 g soli
  • 5 g papra
  • 1 jaje
  • 300 g polukuhane riže

Za umak:

  • 300 g pasirane rajčice
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • 10 g soli
  • 200 ml vode

Priprema

1. U dubokoj tavi kratko popržite sitno sjeckani luk, a potom dodajte naribanu mrkvu i kupus. Nakon nekoliko minuta dodajte usitnjeni češnjak. Pustite da se dinsta na laganoj vatri.

2. Začinite mljeveno meso. Dodajte mu polukuhanu rižu, dinstano povrće, sol, papar i jaje i sve dobro promiješajte.

3. Navucite tanke gumene rukavice kako vam se smjesa ne bi lijepila za ruke pa oblikujte okruglice.

4. Polpete poredajte u vatrostalnu posudu dimenzije 30 x 25 cm.

5. U posudi pomiješajte pasiranu rajčicu, vrhnje za kuhanje, sol i vodu. Umakom prelijte polpete.

6. Jelo pecite na 180 °C otprilike 35 minuta.

U slast!