Koliko god se trudili svojim ukućanima redovito osvježavati jelovnik novim ukusnim i nutritivno bogatim jelima, katkad je zaista teško pronaći inspiraciju. Kako se na vašem tanjuru ne bi uvijek vrtila jedno te ista jela, potrebno je s vremena na vrijeme isprobati i neke nove recepte. Ne znamo za vas, no nama je ponekad teško smisliti nove načine za pripremu pojedinih namirnica, a jedna od njih je slatki kupus
Stari su liječnici vjerovali da kupus ima mjesečevu moć, jer raste uz puni mjesec, a danas znamo da njegov glavni učinak proizlazi iz sumpora i vitamina C. Zato se kupus smatra supernamirnicom koja pomaže u mršavljenju i uklanjanju toksina iz organizma.
Mnogi ovu visokonutritivnu namirnicu najčešće pripremaju prema receptu naših baka - u obliku variva, no nedavno smo naišli na recept koji će vam pomoći da slatki kupus podvalite i ukućanima koji nisu njegovi ljubitelji.
Polpete od kupusa i mljevenog mesa
Sastojci
- 400 g mljevenog mesa
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 3 češnja češnjaka
- 100 ml ulja
- 10 g soli
- 5 g papra
- 1 jaje
- 300 g polukuhane riže
Za umak:
- 300 g pasirane rajčice
- 200 ml vrhnja za kuhanje
- 10 g soli
- 200 ml vode
Priprema
1. U dubokoj tavi kratko popržite sitno sjeckani luk, a potom dodajte naribanu mrkvu i kupus. Nakon nekoliko minuta dodajte usitnjeni češnjak. Pustite da se dinsta na laganoj vatri.
2. Začinite mljeveno meso. Dodajte mu polukuhanu rižu, dinstano povrće, sol, papar i jaje i sve dobro promiješajte.
3. Navucite tanke gumene rukavice kako vam se smjesa ne bi lijepila za ruke pa oblikujte okruglice.
4. Polpete poredajte u vatrostalnu posudu dimenzije 30 x 25 cm.
5. U posudi pomiješajte pasiranu rajčicu, vrhnje za kuhanje, sol i vodu. Umakom prelijte polpete.
6. Jelo pecite na 180 °C otprilike 35 minuta.
U slast!