Na Veliki petak prema običaju jede se nemasna hrana, a to uglavnom na tanjurima predstavlja riba. Ako niste baš vješti u kuhinji u spremanju ribljih delikatesa, predlažemo vam da isprobate neke od naših jednostavnih i brzi recepta
Ukoliko vas uhvati panika pri samoj pomisli od spremanja ribljih delikatesa, a i dalje želite uživati u ovoj ukusnoj i izuzetno zdravoj namirnici, ne brinite. Pronašli smo za vas nekoliko recepata koji vam neće zadavati glavobolje, pogotovo ne na Veliki petak kad je riba redoviti gost na našim tanjurima.
1. File brancina u škartocu
Gotovo sve vrste ribe mogu se spremati na ovaj način, ali najčešće se odabire brancin, orada ili oslić. Ribu možete pripremati i cijelu, ali preporučujemo filete koji će olakšati cijeli proces. Ukoliko niste vješti u čišćenju i filetiranju ribe, predlažemo da na tržištu pronađete specijalizirane trgovine koje vam nude već očišćen i filetiran proizvod.
Potrebni sastojci:
- File brancina
- 1 Mrkva
- Tikvice
- Češnjak
- Kapari
- Cherry rajčica
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
- Limun
- Papir za pečenje
Priprema:
Potrebno je prvo file začiniti solju, paprom i maslinovim uljem. U papir za pečenje na sredinu položite file te na njega posložite dvije kriške limuna, a potom na papir oko filea dodajte tanko narezanu mrkvu, tikvicu , češnjak usitnjeni, cherry rajčice, nekoliko kapara te još malo sve prelijte maslinovim uljem, soli i paprom. Ribu i povrće zapakirajte, i stavite peći na 180 stupnjeva oko pola sata.
2. Oslić paniran u palenti s kremastom blitvom
Ukoliko volite hrskaviju hranu, oslić paniran u palenti posebno će vas oduševiti. I ovdje se koristi filetirana riba, pa ponavljamo uputu od prijašnjeg recepta o filetiranju i čišćenju.
Potrebni sastojci:
- File oslića
- Palenta
- Sitno sjeckani peršin
- Korica limuna
- Ulje
- Sol, papar
- Blitva
- Češnjak
Priprema:
U posudi pomiješajte palentu, sitno sjeckani peršin, koricu limuna, sol i papar. Potom filet oslića premažite tankim slojem ulja te ga uvaljajte u suhe sastojke u posudi. Pecite u posudi za pečenje na 200°c oko 20 minuta do pola sata, ovisno o veličini fileta. Ribu možete i pržiti u ulju. U tom slučaju pustite da poprimi boju i hrskavu koricu pa je poslužite toplu. Dok se riba peče u pećnici, očistiti blitvu te je skuhajte (treba joj svega nekoliko minuta), potom je procijedite ali nemojte baciti svu vodu u kojoj se kuhala. U blenderu smiksajte skuhanu blitvu, dva režnja češnjaka, malo maslinova ulja, par kapi limuna te dodajte malo vode u kojoj se kuhala blitva. Sve skupa miksajte postepeno kako ne biste dobili prerijetku smjesu.
3. Bolonjez od lignji
Ako ste navikli raditi bolonjez s mljevenim mesom, neće biti teško zamijeniti glavni sastojak ukusnim lignjama i dobiti super zasitan riblji obrok.
Potrebni sastojci:
- Kolutići i krakovi lignje
- Luk, češnjak
- Timijan
- Bijelo vino
- Mrkva
- Riblji temeljac
- Pasirana rajčica
- Tjestenina
Priprema:
Skuhajte tjesteninu, mi smo odabrali špagete za ovaj obrok. Usitnite glavicu luka i dva režnja češnjaka te ogulite i usitnite mrkvu. Potrebno je kupiti već očišćene i narezane kolutiće lignji. Na vrelom maslinovom ulju u nešto dubljoj tavi popržite luk, a potom dodajte češnjak pazeći da ne zagori kako ne bi bio gorak, zatim dodajte mrkvu, a kada omekša dodajte lignje te postepeno podlijevate s dcl bijelog vina i ribljim temeljcem. Sve prelijte s pasiranom rajčicom i umiješajte soli, papra, Vegete i pospite timijanom. Kuhajte otprilike pola sata, a potom je spremno za posluživanje.
4. Losos u kukuruznom brašnu s prokulicama
Potrebni sastojci:
- Losos
- Kukuruzno brašno
- Maslinovo ulje
- Prokulice
- Sol, papar
- Češnjak
Priprema:
Filete lososa uvaljajte u kukuruzno brašno, a potom se bacite na čišćenje prokulica. Kada s njih odstranite prvi list i površinski dio korijena te ih prepolovite. File lososa koji je obavijen brašnom s obje strane, pecite po 3-4 min s obje strane na vreloj tavi na maslinovom ulju te ga odložite sa strane. Na istoj tavi popržite sitno nasjeckani češnjak i dodajte prokulice te ih polijte s malo maslinova ulja. Primijetit ćete kako uskoro dobivaju zlatno smeđu glazuru na pojedinim dijelovima, tada su gotove. Sve poslužite zajedno na tanjuru. U slast!