Pripremite svoju verziju jednog od najpoznatijih toskanskih jela, panzanelle. Osim što se brzo i lako priprema, odličan je način da potrošite ostatke starog kruha
Teško da ljeti ijedno povrće može zasjeniti rajčice, a u ovoj kombinaciji njihov sočan okus posebno će doći do izražaja. Također, osvježavajuća panzanella dobar je način da iskoristite ostatke u kuhinji jer se radi od starog kruha – začinjene krutone jednostavno prelijte zrelim rajčicama i preljevom od maslinovog ulja.
Potrebni sastojci:
- 1 kg zrelih miješanih rajčica - manje prepolovite, a veće narežite na četvrtine
- 300 g kiselog tijesta odstajalog jedan dan ili ciabatte narezane na velike komade
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 50 ml crnog vinskog octa
- mala ljutika, sitno nasjeckana
- 50 g konzerviranih inćuna, ocijeđenih i grubo nasjeckanih
- 100 g crnih maslina bez koštica
- velika šaka natrganih listića bosiljka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Stavite rajčice u cjedilo i pospite ih žličicom morske soli, zatim ostavite da odstoje 15 minuta.
Komade kruha rasporedite po plehu i prelijte žlicom ulja. Pecite 10-15 minuta, odnosno dok se lagano ne prepeče.
U zdjeli pomiješajte preostalo ulje, ocat i ljutiku. Začinite po želji. Pomiješajte inćune s rajčicama, krutonima, preljevom od maslinovog ulja, maslinama i polovicom bosiljka u velikoj zdjeli. Žlicom stavite panzanellu na tanjur za posluživanje i pospite preostalim bosiljkom. Dobar tek!