ljetni recept

Ukusno, sočno i gotovo za 20 minuta? Ne tražite dalje, ovo je ultimativni recept za tjesteninu

21.06.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Žudite za nečim svježim, sočnim, a opet tako jednostavnim za pripremu? Ne tražite dalje, ovaj recept za tjesteninu s rajčicama zadovoljit će vaša nepca, ali i želju da ne stojite satima u kuhinji

Jednostavni sastojci i još jednostavnija priprema – kratak su opis ovog recepta dovoljnog lakog da ga savladaju i početnici u kuhanju, a tako ukusnog da osvoji i one izbirljivije. Tjestenina sa cherry rajčicama koji pršti svježim okusom osvojit će baš sve. Sa samo 11 sastojaka možete za 20 minuta na stolu imati tjesteninu koja će zadovoljiti mnoštvo i koja će parirati čak i najboljim talijanskim restoranima. Osim toga, ovaj recept se lako udvostručuje, što ga čini izvrsnim jelom za večernje zabave.

Potrebni sastojci:

  • sol
  • 340 g orecchiette tjestenine
  • 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 4 velika češnja češnjaka, tanko narezana
  • 30 ml paste/umaka od rajčice
  • 680 g cherry rajčica, prepolovljenih
  • 1/4 žličice pahuljica crvene paprike, plus još za ukras
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • 1/4 žličice šećera
  • 100 g naribanog parmezana, plus još malo za ukras
  • Nasjeckani listovi svježeg bosiljka, za posluživanje

Priprema:

U velikom loncu kipuće, posoljene vode kuhajte tjesteninu dok ne postane al dente. Potrebno je obično 2 do 3 minute kraće od uputa na pakiranju. Prije nego li tjesteninu ocijedite, odvojite jednu šalicu, odnosno oko 240 ml vode od kuhanja tjestenine i ostavite sa strane.

U međuvremenu, u velikoj tavi s ravnim stranicama na srednje jakoj vatri zagrijte ulje. Dodajte češnjak i dinstajte često miješajući, dok ne omekša i postane svijetlo zlatne boje, oko tri minute. Nakon toga dodajte umak od rajčice i kuhajte, miješajući, oko jednu minutu. Dodajte cherry rajčice, ljuskice crvene paprike i ¾ žličice soli. Kuhajte, povremeno miješajući, dok rajčice ne omekšaju i počnu pucati, oko 5 minuta.

Pojačajte vatru i dodajte ocat i šećer. Zakuhajte i kuhajte 1 minutu. Dodajte tjesteninu, parmezan i polovicu vode od kuhanja tjestenine. Kuhajte uz miješanje sve dok se umak ne zgusne i ne prekrije tjesteninu, oko 2 minute. Ako je potrebno dodajte još vode za tjesteninu na žlicu.

Podijelite tjesteninu u zdjelice. Pospite parmezanom, listićima crvene paprike i bosiljkom i poslužite.