cvatu u proljeće

Ako želite prekrasan vrt u proljeće, krenite s poslom sada: Ovo su sve tajne uspješne sadnje lukovica

27.10.2024 u 15:06

Bionic
Reading

Jesen je savršeno vrijeme za sadnju lukovica koje cvjetaju u proljeće. Naime prekrasnim proljetnicama potrebne su niske zimske temperature kako bi izašle iz stanja mirovanja, a ovo je najbolje vrijeme za sadnju cvijeća, poput narcisa i tulipana, zbog kojeg će vaš vrt biti jedan od najljepših

Iako se vrtovi u jesen čine pomalo sumorni i bez živosti, osim možda ukrasnih trava koje zadržavaju vibrantnost i u hladne dane, ovo je zapravo savršeno vrijeme za sadnju cvijeća u čijem cvatu ćete uživati u prvim proljetnim danima.

Stoga je jesen idealno vrijeme za sadnju proljetnih lukovica. A nakon što ih posadite, sve što trebate učiniti je sjediti i čekati pravi cvjetnu predstavu. Različite vrste lukovica cvjetaju u različita doba godine, ali najbolje za sadnju u jesen za proljetno cvjetanje su tulipani, narcisi, šafran i zumbuli.

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ove lukovice koje cvjetaju u proljeće mogu se saditi bilo kada u jesen, sve dok tlo ne smrzne. Potrebno im je nekoliko tjedana niskih temperatura da bi pravilno rasle. Bez obzira za koju vrstu proljetnica se odlučili, ono što je važno imati na umu je da se lukovice svakako trebaju zasaditi u zemlju prije nego što se tlo smrzne, što će varirati ovisno o tome gdje živite. To može biti već u listopadu za hladnija područja, dok toplija područja mogu pričekati do prosinca.

A dobar savjet je i da ako živite gdje je toplo tijekom cijele godine, kupite prethodno ohlađene lukovice kako bi bili sigurni u uspjeh na proljeće, a ove jednostavne smjernice za sadnju proljetnih lukovica pomoći će vam da stvorite prekrasan vrt u kojem ćete uživati ​​sljedeće godine.

Kako posaditi pojedinačne lukovice

Dobro pravilo je posaditi lukovice tri puta dublje od visine lukovice. Na primjer, ako je lukovica visoka 7 cm, iskopajte rupu dubine 20-ak cm. Rupe za lukovice vrlo je lako iskopati ručna lopaticom, a neke vrtne lopatice čak imaju označene mjere kako biste lakše znali jeste li lukovice dovoljno duboko zakopali. Ručna lopatica dobro služi za iskopavanje rupe na odgovarajućoj dubini za vašu lukovicu. Neke vrtne lopatice čak imaju označene mjere kako biste lakše znali kada ste ih dovoljno duboko zakopali.

Lukovicu stavite u zemlju šiljastom stranom prema gore, a s korijenom prema dolje. Ne brinite ako lukovica završi malo postrance jer će većina ipak pronaći put do površine nakon što počnu rasti. Zatim zemljom ispunite rupu da pokrije lukovicu, a onda zalijte kako bi rasla.

Dobra ideja je i zasađene lukovice zaštiti zaštitnom žicom poput mreže koja će spriječiti različite životinje da ih iskopaju i pojedu. Ili jednostavno odaberite lukovice koje životinje obično ostavljaju na miru, poput narcisa, luka i visibaba.

Sadnja više lukovica

Kada imate puno lukovica koje možete posaditi na velikoj, otvorenoj površini kao što je nova cvjetna gredica, prvo dobro prorahlite tlo. Svježe obrađeno tlo znatno će olakšati sadnju lukovica. Nakon što ste pripremili tlo, položite lukovice tako da budu udaljene najmanje 10 cm jedna od druge. Možete ih posaditi u redovima za formalniji izgled ili u malim skupinama neparnog broja za prirodniji izgled. Kada ste sve lukovice posložili kako želite, posadite svaku lukovicu kao što biste to učinili da ih sadite zasebno, tako da je lopaticom stavite u zemlju tri puta dublje od visine lukovice.

Miješanje lukovica i trajnica

Sadnja lukovica koje cvjetaju u proljeće u blizini već uspostavljenih trajnica pametna je strategija za skrivanje lišća lukovica kada ono počne odumirati nakon cvatnje. Dok se to događa, mnoge trajnice poput paprati i hosta izbacit će svježi, novi rast koji će pomoći sakriti ne baš lijepo lišće lukovice. Ako imate većih praznina između trajnica, dobra tehnika je iskopati širu rupu i u nju poslagati lukovice različitih veličina kako bi se dobile još upečatljivije boje. Najprije se sade veće lukovice poput narcisa i zumbula, a zatim manje lukovice poput šafrana i zumbula.

Kako presaditi lukovice

Neke će se lukovice pouzdano vraćati iz godine u godinu bez ponovne sadnje, poput narcisa, sve dok imaju odgovarajuće vremenske uvjete. Imajte na umu da većini lukovica treba hladno vrijeme da procvjetaju, pa ako živite u području s toplim zimama, mogli biste trebate iskopati i ohladiti svoje lukovice u zatvorenom prostoru kako bi ponovno procvjetale. Lukovice na koje se obično može računati da će ponovno procvjetati bez potrebe za dodatnom sadnjom su ukrasni luk, šafrani, narcisi i visibabe.

Druge lukovice će pak cvjetati nekoliko godina uz odgovarajuće uvjete, ali će na kraju s vremenom prestati pojavljivati se u proljeće. U te lukovice ubrajaju se različite vrste zumbula, carska kockavica i mrežaste perunike. Kako biste bili sigurni da će vaš vrt svakog proljeća cvasti bujnim cvatom, svake jeseni ubacite u zemlju nekoliko ovih lukovica. Naime, jedno je sigurno – nikada ih ne možete imati previše. Na kraju, neke je lukovice najbolje je tretirati kao jednogodišnje biljke koje je potrebno ponovno saditi svake godine, uključujući tulipane, frezije, nizozemske perunike i ranunkule.