omiljeni grm svakog vrta

Treba li orezati hortenzije u jesen? Pogreške bi ih mogle uništiti - evo što učiniti

19.10.2024 u 17:22

Bionic
Reading

Pravilo je jednostavno - ako vaše hortenzije tijekom proljeća cvjetaju na novom drvu, orežite ih u jesen. Ako, pak, cvjetaju na starom drvu, pričekajte do ranog proljeća

Jedno od najčešći pitanja koje se ovih dana pitaju ponosni vlasnici vrtova jest ono o potrebama orezivanja njihovih biljaka. To se prije svega odnosi na hortenzije, koje su u fazi sušenja te samog kraja sezone cvatnje.

Ovo je vrlo bitno pitanje jer greška u orezivanju može značiti kraj cvatnje naredne sezone, prije nego što je aktualna uopće završila!

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Naime, na ovo pitanje ne postoji jednostavan odgovor, jer različite sorte hortenzija imaju i različite potrebe, pa prije nego što uzmete svoje škare u u ruke, prvo provjerite što vašoj hortenziji zapravo treba.

Kako cvatu vaše hortenzije?

Možda ćete se teško oduprijeti porivu da omiljeni grm svojeg vrta ne orežete u kompaktan i uredan oblik, no pojedinim sortama napravit ćete gotovo nenadoknadivu štetu ako ne ostavite takve kakve jesu sve do proljeća. Ako ne znate prepoznati sortu koju imate u svom vrtu, vodite se time rastu li na starim ili novim granama. Gotovo sve hortenzije spadaju u jednu od ove kategorije.

One koje cvjetaju na novom drvu prve pupoljke će proizvesti na proljeće te u jesen ne postoji opasnost za njihovim uništenjem orezivanjem. Upravo takvih je većina.

Koje sorte ne smijete orezati u jesen

No, one koje rastu na starom drvu, druga su priča. Njihovim orezivanjem u ovo doba uništavate cvjetove za iduću sezonu.

To se prije svega odnosi na sorte koje rastu u formi okomitog grozda (poput PeeGee hortenzija). Ovu skupinu najbolje je orezati u vrlo rano proljeće jer je inače sklonija ozljedama. Naime, dio koji biste joj makli služi kao zaštita zimi.

Hortenzije sorte Hydrangea arborescens mogu se orezati u jesen, no puno je korisnije pričekati do ranog proljeća, kako biste im dali bolje šanse za preživjeti zimu sa što manje oštećenja.

Evo koje vrste hortenzija morate orezati u jesen

S druge strane, većina preostalih sorti obavezno se mora orezati u ranu jesen, odnosno kada se cvjetovi posuše i uvenu. Ovim sortama je važno ukloniti sav višak, jer će time zadržati više hranjivih tvari tijekom duge i hladne zime.

Hortenzija Macrophylla daleko je najpopularnija sorte te u nju spadaju i vrste mophead i lacecap. Odlikuje se raskošnim cvjetovima u obliku loptica, koji venu u kasno ljeto i ranu jesen. Nakon toga potrebno ih je orezati.

S druge strane, hrastove hortenzije (u obliku stošca) potrebno je orezati u ranu jesen, ali nikako ne kasnije, jer dio cvjetova raste na starom drvetu. Ako dočekate sredinu listopad bez da ste ih orezali, radije ih ostavite tako do proljeća kako ne biste riskirali uništenje novog cvata.

Kako orezati hortenzije?

Za orezivanje hortenzija potrebne su vam oštre rezidbene škare. Hortenzije nemojte posjeći skroz do zemlje jer ih time slabite. Radije režite samo mrtve stabljike i one s vidnim bolestima te ih nakon rezidbe posve uklonite sa zemlje i što dalje od ostalih biljaka kako se potencijalne bolesti ne bi počele širiti vrtom.

Ako još uvijek niste sigurni biste li trebali orezati svoju hortenziju, stručnjaci ističu da je 'bolje spriječiti, nego liječiti'. Odnosno, sigurnije je pričekati rano proljeće, nego napraviti nepotrebnu štetu tijekom jeseni.