Kako to obično bude, polarizacija društva prisutna je na raznim temama, najčešće političkim, no ponekad se podjela uvuče i neki drugi segment. Ovog puta pred vama je gastronomsko-nutricionističko pitanje, je li jabuci mjesto u francuskoj salati ili ne?
Nećemo sada ulaziti u debatu govorimo li ovdje ustvari o francuskoj ili ruskoj salati, nego ćemo se fokusirati na samo jednu namirnicu - jabuku. Dobar dio ljudi u francusku salatu stavlja jabuku narezanu na kockice, a što je recept koji vam tportalova slana kuharica i preporučuje. Ipak, neki od nas pripadaju timu koji kaže 'ne' jabuci u francuskoj salati, a zanima nas i vaše mišljenje.
U nastavku vam donosimo naš recept za savršenu francusku salatu.
Sastojci:
- 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
- 300 g krumpira
- 200 g kiselih krastavaca
- sol
- ¼ jabuke granny smith
Sastojci za nadjev:
- 360 g majoneze (4 vrećice)
- 2 žlice kiselog vrhnja
- žličica senfa
- crni papar
- sol
Priprema
- Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta, dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.
- Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.
- Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom te dodajte u mješavinu povrća.
- Dodajte sitno sjeckane krastavce i sve lagano promiješajte.
- Salatu ohladite i poslužite uz puricu i mlince. Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.