Zahvaljujući ne samo svom okusu, već i brojnim zdravstvenim koristima koje pruža, losos slovi za jednu od najpopularnijih vrsti ribe koju brojni obožavaju konzumirati u dimljenom izdanju. Pripremljen na ovaj način tradicionalno se poslužuje na tankom prepečenom kruhu ili blinima s umakom od vrhnja, limuna i hrena, a mi vam donosimo recept za verziju s kiflicima punjenim začinskim biljem i ricotta sirom
Jedna od koristi za zdravlje koju losos ima je smanjivanje krvnog tlaka. U pozitivnim učincima na zdravlje srca, osim omega-3 kiseline, sudjeluje i selenij kojeg losos ima napretek.
Losos je također izvor zdravih masnoća koje pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i pružaju energiju. To je između ostalog i razlog zašto se losos često može naći u prehrani osoba koje žele smršavjeti. Drugi razlog su i proteini te činjenica da losos ima nisku razinu zasićene masti.
U dimljenoj verziji, losos je moguće konzumirati na mnoštvo načina, a ukoliko ste ljubitelj ove zdrave vrste ribe idealno je vrijeme da isprobate recept za verziju s rolicama punjenim začinskim biljem i ricotta sirom.
Potrebni sastojci za 12 rolica
- 20 grama svježeg kvasca ili paketić pekarskog kvasca
- 1 žličica smeđeg šećera
- 1 žlica mlake vode
- 280 grama krušnog brašna
- 1 žličica soli
- 60 ml mlakog mlijeka
- 1 jaje
- svježe mljeveni crni papar
- 35 grama rastopljenog maslaca
- nekoliko listova timijana
- 350 grama dimljenog lososa
Za nadjev
- 250 grama ricotte ili krem sira
- kopar s drugim svježe nasjeckanim biljem po ukusu (kadulja, timijan ili ružmarin)
- 60 grama sušenog sira (bilo koje vrste)
- svježe mljeveni crni papar
- rastopljeni maslac za glaziranje
Postupak
U maloj zdjelici otopite kvasac i smeđi šećer u žlici mlake vode (ne vruće, jer bi to moglo poništiti učinak kvasca). Ostavite da se odstoji pet minuta.
U velikoj zdjeli ili u zdjeli miksera pomiješajte brašno, sol, mlijeko, jaje, papar, malo listova timijana i otopljeni maslac.
Dodajte smjesu kvasca i tucite ili miješajte dok se ne stvori jednolično tijesto. Ako se čini vrlo ljepljivim, malo po malo dodajte još brašna.
Mijesite 4 minute i stavite tijesto u veliku unaprijed podmazanu posudu. Pokrijte i pustite da se tijesto podigne na sat i pol ili dok se ne udvostruči. U međuvremenu pomiješajte sastojke za punjenje.
Nakon što se tijesto udvostruči, tijesto izrežite i oblikujte u oblik pravokutnika. Raspršite mješavinu bilja i svježeg sira, ostavljajući razmak od 2 centimetra na dužim krajevima pravokutnika.
Tijesto razvaljajte s jednog duljeg ruba i izrežite kriške širine oko 3 ili 4 centimetra. Rasporedite u kalupe za muffine ili cupcake premazane maslacem. Ostavite da se odmori oko 30 minuta dok se pećnica zagrije na 180ºC.
Glazirajte maslacem i stavite u pećnicu na oko 25 ili 30 minuta. Izvadite iz pećnice i, dok su još vruće, pospite svježim začinskim biljem po ukusu.
Poslužite kao prilog dimljenom lososu.