ZDRAV I UKUSAN OBROK

Ne znate što pripremiti za Badnjak? Isprobajte rolice dimljenog lososa punjene sirom i začinskim biljem

21.12.2020 u 14:35

Bionic
Reading

Zahvaljujući ne samo svom okusu, već i brojnim zdravstvenim koristima koje pruža, losos slovi za jednu od najpopularnijih vrsti ribe koju brojni obožavaju konzumirati u dimljenom izdanju. Pripremljen na ovaj način tradicionalno se poslužuje na tankom prepečenom kruhu ili blinima s umakom od vrhnja, limuna i hrena, a mi vam donosimo recept za verziju s kiflicima punjenim začinskim biljem i ricotta sirom

Jedna od koristi za zdravlje koju losos ima je smanjivanje krvnog tlaka. U pozitivnim učincima na zdravlje srca, osim omega-3 kiseline, sudjeluje i selenij kojeg losos ima napretek.

Losos je također izvor zdravih masnoća koje pomažu u održavanju zdrave tjelesne težine i pružaju energiju. To je između ostalog i razlog zašto se losos često može naći u prehrani osoba koje žele smršavjeti. Drugi razlog su i proteini te činjenica da losos ima nisku razinu zasićene masti.

U dimljenoj verziji, losos je moguće konzumirati na mnoštvo načina, a ukoliko ste ljubitelj ove zdrave vrste ribe idealno je vrijeme da isprobate recept za verziju s rolicama punjenim začinskim biljem i ricotta sirom.

Potrebni sastojci za 12 rolica

  • 20 grama svježeg kvasca ili paketić pekarskog kvasca
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 1 žlica mlake vode
  • 280 grama krušnog brašna
  • 1 žličica soli
  • 60 ml mlakog mlijeka
  • 1 jaje
  • svježe mljeveni crni papar
  • 35 grama rastopljenog maslaca
  • nekoliko listova timijana
  • 350 grama dimljenog lososa

Za nadjev

  • 250 grama ricotte ili krem sira
  • kopar s drugim svježe nasjeckanim biljem po ukusu (kadulja, timijan ili ružmarin)
  • 60 grama sušenog sira (bilo koje vrste)
  • svježe mljeveni crni papar
  • rastopljeni maslac za glaziranje

Postupak

U maloj zdjelici otopite kvasac i smeđi šećer u žlici mlake vode (ne vruće, jer bi to moglo poništiti učinak kvasca). Ostavite da se odstoji pet minuta.

U velikoj zdjeli ili u zdjeli miksera pomiješajte brašno, sol, mlijeko, jaje, papar, malo listova timijana i otopljeni maslac.

Dodajte smjesu kvasca i tucite ili miješajte dok se ne stvori jednolično tijesto. Ako se čini vrlo ljepljivim, malo po malo dodajte još brašna.

Mijesite 4 minute i stavite tijesto u veliku unaprijed podmazanu posudu. Pokrijte i pustite da se tijesto podigne na sat i pol ili dok se ne udvostruči. U međuvremenu pomiješajte sastojke za punjenje.

Nakon što se tijesto udvostruči, tijesto izrežite i oblikujte u oblik pravokutnika. Raspršite mješavinu bilja i svježeg sira, ostavljajući razmak od 2 centimetra na dužim krajevima pravokutnika.

Tijesto razvaljajte s jednog duljeg ruba i izrežite kriške širine oko 3 ili 4 centimetra. Rasporedite u kalupe za muffine ili cupcake premazane maslacem. Ostavite da se odmori oko 30 minuta dok se pećnica zagrije na 180ºC.

Glazirajte maslacem i stavite u pećnicu na oko 25 ili 30 minuta. Izvadite iz pećnice i, dok su još vruće, pospite svježim začinskim biljem po ukusu.

Poslužite kao prilog dimljenom lososu.