SAMO ZA ODABRANE

Bunker milijardera: Ovdje živi šačica ludo bogatih, a niti stotine milijuna nisu dovoljne da se kupi posjed

05.10.2024 u 20:53

Bionic
Reading

Zamislite da steknete toliko bogatstvo da dođete na popis jedan posto najbogatijih na svijetu. Vjerojatno biste prvo pomislili da ne postoji baš ništa materijalno što ne biste mogli kupiti novcem. Prevarili biste se

Bunker milijardera. Tako nazivaju Indian Creek Village, otočić na jugu Floride, na kojem živi samo šačica onih ludo bogatih i na kojem su nekretnine toliko tražene da vam čak niti nezamislivo veliko bogatstvo nije garancija da ćete doći do šanse da živite u jednoj od njih.

A potražnja je ogromna. Toliko velika da je Jeff Bezos, vlasnik Amazona i drugi najbogatiji čovjek svijeta, odlučio iskoristiti svaku mogućnost pa je u rekordnom roku kupio čak tri nove vile.

Smanjite stres na poslu u pet koraka Izvor: Profimedia / Autor: Neven Bučević montaža

Kada vidite uvjete koje multimilijarderi ondje imaju, bit će vam jasno u čemu je štos. Iako se isprva može učiniti da je to život s tek nekolicinom odabranih, i to na otoku čijih 80 posto površine pokriva teren za golf, pravi magnet zapravo je beskompromisna sigurnost.

'Ovi ljudi kupuju siguran život u podjednakoj mjeri kao i veliku kuću', tvrdi lokalna agentica za prodaju nekretnina Dina Foldenmeyer, a njezina kolegica Setha Low potvrdno kima:

'Nastala je čitava industrija koja zarađuje ogroman novac na tuđim strahovima. Jer što ste bogatiji, to vam je važnije osiguranje.'

Tko sve živi u Indian Creeku?

Upravo u tome jest poanta Indian Creeka - on je utočište bogataša, željnih privatnosti, ekskluzivnosti i onog neprocjenjivog: osjećaja da su sigurni.

Jeff Bezos među posljednjima se doselio u ovo probrano društvo. Ondje odavno žive Ivanka Trump i Jared Kushner, Tom Brady, David Guetta i desetak manje poznatih (i još bogatijih) poduzetnika.

Jeff Bezos i Lauren Sanchez

Osnivač Amazona rekao je o odluci o preseljenju u Miami, odnosno Indian Creek, da je u njezinoj pozadini bila želja da bude bliže roditeljima te da je riječ o gradu koji obožava i njegova zaručnica Lauren Sanchez.

Koliko se paru svidio ovaj otok, dovoljno govori činjenica da je Bezos u nešto više od godine dana prikupio impresivnu zbirku domova: u lipnju 2023. kupio je vilu vrijednu 68 milijuna dolara, a u listopadu je uslijedila susjedna nekretnina za 79 milijuna dolara. Do rujna 2024. investirao je i u treću vilu, plativši je 90 milijuna dolara.

No u idilu kupovine novih luksuznih kuća uvukao se i jedan mini skandal. Naime druga kuća bila je u vlasništvu Lea Kryssa, suosnivača brazilske tvrtke za proizvodnju igračaka Tectoy, a on je svoju nekretninu pristao prodati za šest milijuna dolara manje od traženog iznosa.

Kada je saznao da je kupac drugi najbogatiji čovjek svijeta, tužio je agenta za nekretnine, tvrdeći da se s Bezosom sigurno ne bi pristao cjenkati.

Jeffrey Soffer

Kako god bilo, Bezos je dobio što je htio te sada posjeduje čak tri kuće od njih ukupno 40, a one se protežu na tek 300 hektara zemlje udaljene 20-ak minuta vožnje od Miamija.

Sva tri zdanja međusobno su povezana, a prvi susjed trenutno mu je Jeffrey Soffer, američki poduzetnik i milijarder, poznat po svom uspjehu u industriji nekretnina i braku s manekenkom Ellom MacPherson do 2017. godine.

Tom Brady

Odmah pored nalazi se Tom Brady, jedan od najslavnijih bivših igrača NFL-a. Njegova vila slovi za jednu od najluksuznijih, s ogromnim bazenom koji se proteže gotovo do oceana, najsuvremenijom teretanom, vanjskom kuhinjom, spa kompleksom, vrtovima, garažama i brojnim glamuroznim sobama. Procijenjena vrijednost zdanja je 25 milijuna eura.

Uvjet za kupnju nekretnine

Jedan od čudnijih uvjeta za stanovanje na Indian Creeku jest obavezna vozačka dozvola izdana na Floridi. Ona je ne samo dokaz da vlasnik nekretnine ondje planira živjeti, već i preduvjet izbjegavanja kazne u prometu zbog vožnje s nevažećim dokumentom.

Gisele Bündchen

Zanimljivo, kuću je odlučio izgraditi u neposrednoj blizini bivše supruge Gisele Bündchen. Manekenka se nakon razvoda 2022. godine iselila iz zajedničkog doma i počastila se nekretninom na Indian Creeku u vrijednosti od deset i pol milijuna eura.

Vila jedne od najljepših žena današnjice također se ponosi nezaobilaznim bazenom s hidromasažnom kadom, pitoresknim terasama koje vode u dnevni boravak i blagovaonicu, a pomno njegovani travnjak obiluje sofama za opušteno uživanje u vrtu.

Motiv Bradyja da stanuje toliko blizu bivše supruge i više je nego jasan - par se nakon razvoda dogovorio da će do daljnjega živjeti u blizini kako bi razdvojenost što više olakšali djeci.

Ivanka Trump i Jared Kushner

A nakon odlaska iz Washingtona u siječnju 2021. godine kći Donalda Trumpa, Ivanka, sa suprugom Jaredom Kushnerom bez puno razmišljanja odabrala je 'bunker milijardera' kao idealno mjesto za život.

Par je kupio zemljište na otoku, vrijedno oko 30 milijuna dolara, i započeo s gradnjom luksuzne vile koja je u završnu fazu ušla u siječnju prošle godine.

Odlučili su se na uređenje u neoklasičnom francuskom stilu, s naglašenom fasadom u brončanim tonovima te chic izduženim bazenom okruženim palmama.

  • +4
Ivanka Trump Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

David Guetta

Od poznatijih imena na Indian Creeku živi i poznati francuski DJ, producent i tekstopisac David Guetta. Jedan od najuspješnijih elektroničkih glazbenika svih vremena investirao je u život u ovom zatvorenom naselju 2023. godine za astronomskih 69 milijuna dolara.

Njegova vila prostire se na 16.000 četvornih metara, a sadrži 12 spavaćih soba, 16 kupaonica i 36 metara privatne obale.

Procvat Biscayne Baya

Tirkizne vode Biscayne Baya stajale su netaknute do 1928., kada su kroz njega prokopani kanali te je nastao niz otočića, danas među najtraženijim posjedima na svijetu.

Indian Creek jedan je od njih. Postao je samostalan okrug 1939. godine i prostire se na 300 hektara zemlje, od čega je čak 80 posto pretvoreno u - teren za golf.

U početku je Indian Creek bio osmišljen kao utočište za bogate bijelce, s neskrivenim ciljem da se spriječi prodaja nekretnina Židovima. Prvi stanovnici uključivali su imena poput Williama Henryja Hoovera, poznatog po proizvodnji usisavača, i Franka Woolwortha, osnivača poznatog lanca robnih kuća.

Da bi se osigurala ekskluzivnost, električna mreža bila je postavljena isključivo kroz tada segregirani Indian Creek Country Club, čime su ograničavali pristup onima koji nisu bili članovi tog kluba.

Ova notorna segregacija završila je u kasnijim desetljećima 20. stoljeća, no ekskluzivnost kluba i dalje je jedna od posebnosti života u 'bunkeru milijardera'.

Vrtići i škole

Na prvi pogled može se činiti da ondje stanuju samo bogataši orijentirani na posao, zabavu i relaksaciju, no zbog veće broja djece na Indian Creeku nalaze se i vrtići i škole te pružaju edukaciju i skrb na najvišoj razini.

Indian Creek Country Club - simbol prestiža s članarinom od 500.00 dolara

Kako bi zadržao prestiž, Indian Creek Country Club prima vrlo mali broj članova, a oni moraju zadovoljiti nekoliko specifičnih uvjeta:

  • prolazak kroz strog proces selekcije - za početak, potrebna je pozivnica ili preporuka člana, a tek nakon toga klub provodi rigoroznu provjeru kandidata, uključujući njegovu financijsku pozadinu i društveni status
  • kupnja nekretnine na otoku - članstvo u klubu obično je povezano s vlasništvom nad nekretninom na Indian Creeku
  • visoke članarine i naknade - kao i u većini ekskluzivnih klubova, očekuje se da članovi plaćaju visoke ulazne naknade i godišnje članarine, a one navodno premašuju iznose od 500.000 dolara.

No tko ima za posjed i vilu u Biscayne Bayu, ne razmišlja puno o visini članarine u jednom od najekskluzivnijih country klubova na svijetu. Osim biranog društva, članstvo pruža teren za golf s 18 rupa i ostale sportske sadržaje, luksuzne prostorije za društvene događaje, restorane, ali i prostore u kojima su maksimalno osigurane privatnost i diskrecija.

Cijene su otišle u nebo nakon 2020. godine

Kupovina nekretnina na ovom otoku, udaljenom tek desetak kilometara od Miamija, doživjela je velik porast 2020., kada su bogataši uslijed pandemije tražili nova utočišta. Ali kada je Bezos ondje kupio spomenute tri vile, Indian Creek postao je još prestižniji lokalitet.

Naime ukupno bogatstvo 86 stanovnika otoka 2014. godine iznosila je 37 milijardi dolara. Dolaskom Bezosa, materijalna vrijednost stanovnika porasla je za dodatnih 199 milijardi dolara.

Kada je riječ o ukupnoj vrijednosti nekretnina, posjeda i bankovnih računa stanovnika, sve je bliži prosjek od milijarde dolara po stanovniku!

'Kupci sada očekuju znatno više cijene nekretnina jer su se udvostručile od početka pandemije i onda porasle za još 20 posto dolaskom Bezosa', rekao je agent za prodaju nekretnina Marko Gojanović za Business Insider i dodao:

'Pristup Indian Creeku vrijedan je skoro poput zlata. Trenutno za pojedine nekretnine tražimo i po 150 milijuna dolara.'

Gojanović je dodao da se tijekom procesa prodaje često potpisuju ugovori o povjerljivosti. Zbog toga se ni ne zna tko su vlasnici nekih posjeda, poput onog prodanog za 65 milijuna dolara u svibnju ove godine.

  • +3
Indian Creek Izvor: Profimedia / Autor: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

'Prava istina je da vam niti stotine milijuna dolara na računu više neće garantirati da ondje možete kupiti posjed', podvukao je stručnjak Paul George za New York Post.

U New Yorku bi bilo 1,5 milijuna policajaca da vrijede ista pravila

Kao što smo već spomenuli, osim prestiža, glavni razlog za kupnju nekretnine na Indian Creeku je osjećaj maksimalne sigurnosti.

Već na nekoliko stotina metara udaljenosti od obale moguće je dobiti kaznu zbog ometanja posjeda, pa se samo oni najnadobudniji odlučuju za vožnju brodom oko Indian Creeka s nadom da će ugledati pokoju zvijezdu, ili barem njihovu vilu, te da neće platiti stotine dolara kazne.

Osim ophodnji koje priječe približavanje neželjenim gostima, čitav otok opasan je najsuvremenijim kamerama, kakvih se ne bi posramio ni Elon Musk. Ulicama patroliraju policajci 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, a omjer stanovnika i čuvara reda i mira je nevjerojatnih 5:1.

Kada bi prema ovom omjeru, u kojem jedan policajac dolazi na pet stanovnika, funkcionirao New York, u gradu bi bilo preko 1,5 milijuna policajaca! A s obzirom na to da su stanovnici Indian Creeka milijarderi koji imaju domove po cijelom svijetu, vjerojatno mnogo dana u godini policajaca zapravo ima više od stanovnika otoka...

Moto otočne policije je nedvosmislen: 'Štitimo i služimo najekskluzivnijoj američkoj općini'. U stvarnosti ih mnogi nazivaju spojem privatnih čuvara i batlera.

Policija Indian Creeka razlikuje se od većine svojih kolega. Za početak, nisu organizirani u sindikat. Gradska vlada ukinula je sindikalnu akciju 1980-ih, otpustivši vodećeg organizatora te ga optužujući za uzimanje benzina iz gradskog spremnika. I umjesto da odgovara na pozive građana u potrebi, policija troši otprilike 97 posto svog vremena na sigurnosne poslove, poput patroliranja perimetrom otoka u tri brza policijska čamca i upravljanja pristupnim komandnim centrom pokraj mosta.

Materijali za zapošljavanje snaga kažu da časnici imaju 'iznimno visoku razinu obuke u područjima kao što su oružje, obrambene taktike i taktičke operacije', kao i da su obučeni za korištenje potpuno automatskog vatrenog oružja. Sve u svemu, grad je potrošio 4,1 milijun dolara - nevjerojatnih 74 posto svog proračuna - na javnu sigurnost u fiskalnoj godini 2023.

Tijekom godina ogroman dio proračuna uložen je i u mjere zaštite, poput kamera koje omogućuju policiji da istovremeno vidi lice posjetitelja, pročita njegovu vozačku dozvolu i registarsku tablicu. Stavljena su i novija vrata na zaštitnu ogradu oko otoka, a kroz koja više ne mogu proći pješaci, te su otporna na metke.

Kriminal je nepoznanica

Na ovom otoku kriminal je potpuna nepoznanica. Prođe i po nekoliko godina bez ijedne prijave za prekršaj te se policija najviše bavi znatiželjnicima koji se neuspješno pokušavaju približiti vilama ili odigrati pokoju partiju na jednom od najluksuznijih terena za golf na svijetu.

Briga o održivosti

Stanovnici Indian Creeka stavljaju velik naglasak na održivost te je stvorena ekološka zajednica s tjednim planom rada. Primjerice, ponedjeljkom se sakuplja otpad, a četvrtak je dan za reciklažu. Na koji se točno način odvijaju ove aktivnosti, nije javno pojašnjeno...

Kako bi se stanovnicima osigurali privatnost i osjećaj potpune odvojenosti od ostatka svijeta, postavljena je visokotehnološka radarska ograda koja okružuje čitav otok.

@tt92008 Diese Insel beherbergt einige der wohlhabendsten Personen der Vereinigten Staaten. Indian Creek, auch bekannt als Billionaire Bunker, ist eine künstliche 300 Hektar große Barriereinsel in der Biscayne Bay und Heimat einiger der größten Namen in Sport, Unterhaltung und Wirtschaft. Sie ist stark bewacht mit eigener Polizeitruppe und 24/7 Überwachung und damit eine der sichersten und exklusivsten Gemeinden des Landes. Trotz ihres Luxus hat Indian Creek eine bemerkenswert niedrige Bevölkerungsdichte mit nur rund 40 Häusern auf der Insel, was den Bewohnern maximale Privatsphäre gewährleistet. Immobilien auf Indian Creek haben einige der höchsten Preise auf dem Immobilienmarkt in Miami erzielt, mit Verkäufen im zweistelligen Millionenbereich. Außerdem gibt es einen exklusiven 18-Loch-Golfplatz, der nur den Bewohnern und ihren Gästen zugänglich ist.#house#mansion#fyp ♬ Originalton - tkdg0123

Prema javnim podacima, sustav sadrži 10 termalnih kamera i 17 radarskih senzora postavljenih na devet lokacija duž perimetra otoka, uz 30 tradicionalnih kamera. Radarski senzori se preklapaju, stvarajući 'geoogradu' koja može detektirati sve što dođe na pola kilometra od obale. Projekt je koštao oko 1,6 milijuna dolara, otprilike četvrtinu godišnjeg budžeta zajednice.

Usprkos tome, stanovnici Indian Creeka inzistiraju na nabavci još modernije opreme za zaštitu, ne pitajući za cijenu, koja očito nikad nije previsoka kada je riječ o ublažavanju kronične tjeskobe zbog potrebe za očuvanjem nemjerljivog bogatstva...