PRIJEDLOG ZA RUČAK

Donosimo vam dva ukusna i jeftina recepta s mljevenim mesom za dane kad vam se ne jede bolonjez

28.01.2021 u 12:44

Bionic
Reading

Većina na spomen mljevenog mesa pomisli na bolonjez umak s tjesteninom. To možda je najčešći način na koji se mljeveno meso sprema na našim prostorima, no nije jedini. Pregršt je načina na koje možete iskoristiti ovu namirnicu. Neki vole raditi domaći burek, musaku, lazanje ili puniti tikvice, a mi vam danas predlažemo dva jednako ukusna i jeftina recepta u kojima će uživati cijela obitelj

Burek na nešto drugačiji način

Sastojci

  • 500 g kora za pitu
  • 50 ml ulja
  • 10 g maslaca
  • 1 kg mljevenog mesa (miks junetine i svinjetine)
  • 2 glavice crvenog luka
  • 2 ljute paprike
  • 10 g soli
  • 5 g papra
  • 5 g slatke paprike
  • 5 g korijandera
  • 150 g rastopljenog maslaca
  • 100 g mozzarelle
  • 200 ml mlijeka
  • 2 jaja
  • 5 g soli

Priprema

1. Tepsiju dimenzija 20 cm x 30 centimetara premažite rastopljenim maslacem pa na dno stavite dvije kore. Ponovno premažite maslacem i poredajte kore. Ovaj postupak ponovite s ukupno 10 kora. Svaku koru premažite maslacem.

2. Na tavi otopite 10 g maslaca, dodajte ulje i na to sitno nasjeckani luk te ljutu papriku. Dinstajte kratko pa dodajte mljeveno meso.

3. Meso začinite korijanderom, slatkom paprikom, paprom i solju. Dinstajte otprilike 20 do 30 minuta uz povremeno miješanje.

4. Mljeveno meso prebacite u pleh s korama te ga prekrijte preostalim korama na isti način kao i ranije, nižući po dvije kore koje ćete premazati otopljenim maslacem, sve dok ne potrošite kore.

5. Burek prerežite nožem na 8 jednakih dijelova pa ga prelijte smjesom jaja i mlijeka.

6. Po vrhu naribajte mozzarellu (možete i neki drugi sir po želji) pa stavite peći na 180 stupnjeva otprilike 25 minuta.

U slast!

Zapečene palačinke punjene mljevenim mesom

Sastojci

  • 8 jaja
  • 5 g soli
  • 100 ml mlijeka

Za punjenje:

  • 500 g mljevenog mesa
  • 100 g luka
  • 10 g soli
  • 3 g papra
  • 10 g peršina
  • 1 jaje
  • 100 g kiselih krastavaca
  • 100 g sira

Za preljev:

  • 150 ml pasirana rajčica
  • 100 g kiselog vrhnja
  • 100 g sira
  • 2 jaja
  • 5 g soli

Priprema

1.Istucite jaja, mlijeko i sol i od dobivene smjese napravite palačinke (tanke omlete).

2. U posudi pomiješajte mljeveno meso, sitno sjeckani luk, peršin, papar, sol i jaje.

3. Svaku palačinku premažite smjesom pa poredajte dvije polovice kiselog krastavca i dvije kriške sira. Palačinku zatim razolajte i prebacite u vatrostalnu posudu.

4. Kad ste u posudu poredali sve palačinke, pripremite preljev. U čistu posudu dodajte pasiranu rajčicu, ribani sir, kiselo vrhnje, jaja i sol. Dobro promiješajte i dobivenom smjesom prelijte palačinke.

5. Pecite na 180 stupnjeva otprilike 30 minuta.

U slast!