puding

I vas će osvojiti: Desert kojem Kate Middleton ne želi reći 'NE!'

26.10.2024 u 21:10

Bionic
Reading

Godinama njeguje svoj vitki izgled, no i Kate Middleton uživa u slasticama. Vojvotkinja je tijekom svojih javnim angažmana pokazala da je spremna probati razne tradicionalne recepte, no nijedna slastica nije uspjela pobijediti britanski tradicionalni desert

Kraljevski dvor u Londonu već godinama koristi iste recepte prema tradicionalnoj recepturi... Iako je vitka i fit, Kate Middleton ljubiteljica je slatkog, što je potvrdio i princ William tijekom putovanja na Duchy College u Cornwallu.

Iako Kate Middleton nije bila prisutna, princ William otkrio je u kojem desertu njegova supruga posebno uživa.

Zagorska juha Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/montaža Neven Bučević

Naime, riječ je o sticky toffee puddingu, a britanski chefovi imaju savršen recept!

Ljepljivi toffee puding obično se sastoji od dvije ključne komponente: biskvita s datuljama i toplog umaka. Dva se dijela kuhaju odvojeno prije nego što se spoje u trenutku kada tekuća karamela ulazi u mekani biskvit pudingaste konzistencije.

Sastojci za puding

  • 225 g cijelih datulja
  • 175 ml kipuće vode
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 175 g brašna
  • prašak za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 2 jaja
  • 85 g maslaca, omekšalog
  • 140 g smeđeg šećera
  • 2 žlice crne melase
  • 100 ml mlijeka
  • vrhnje po želji

Sastojci za toffee umak

  • 175 g svijetlog muscovado šećera
  • 50 g maslaca, narezanog na komadiće
  • 225 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica crne melase

Priprema

  1. 225 g datulja očistite i sitno nasjeckajte, stavite u zdjelu te prelijte sa 175 ml kipuće vode. Ostavite oko 30 min dok se ne ohladi i dobro natopi pa malo izgnječite vilicom. Umiješajte 1 žličicu ekstrakta vanilije.
  2. S malo maslaca i brašna pospite sedam kalupa za puding (može i kalup za muffine) i stavite ih na lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva na opciju s ventilatorom.
  3. Dok se datulje namaču, napravite pudingiće. Pomiješajte 175 g brašna s praškom za pecivo i jednom žličicom sode bikarbone te umutite 2 jaja u zasebnoj zdjelici.
  4. Istucite 85 g omekšalog maslaca i 140 g demerara šećera u velikoj zdjeli nekoliko minuta dok ne postane blago kremasto (smjesa će biti zrnasta od šećera). Dodajte jaja malo po malo te dobro miksajte između dodavanja.
  5. Umutite 2 žlice crne melase pa velikom metalnom žlicom nježno umiješajte jednu trećinu mješavine brašna i sode bikarbone, a zatim pola 100 ml mlijeka, pazeći da ne pretučete. Ponavljajte dok ne potrošite sve brašno i sve mlijeko.
  6. Namočene datulje umiješajte u smjesu za puding. Smjesa bi u ovom trenutku mogla izgledati malo zgrušano i bit će poput mekanog, gustog tijesta.
  7. Žlicom smjesu ravnomjerno rasporedite između kalupa i pecite 20-25 minuta, dok se ne digne i stegne.
  8. U međuvremenu stavite 175 g svijetlog muscovado šećera i 50 g komadića maslaca za preljev u srednju posudu s polovicom zaslađenog vrhnja od 225 ml. Pustite da smjesa prokuha na srednje jakoj vatri te miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim umiješajte 1 žlicu crne melase, malo pojačajte vatru i pustite da smjesa vrije 2-3 minute dok ne dobije bogatu boju karamele, povremeno miješajući da ne zagori. Posudu maknite s vatre i istucite ostatak vrhnja.
  9. Izvadite pudinge iz pećnice. Ostavite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih nožićem dobro olabavite sa stijenki kalupa kako bi lakše ispali van. Možete ih poslužiti prelivene umakom, ali bit će još ljepljiviji ako odstoje dan-dva preliveni umakom. Da biste to učinili, ulijte otprilike polovicu umaka u jednu ili dvije posude za posluživanje u pećnici.
  10. Prevrnute pudinge stavite na umak, pa ih prelijte ostatkom umaka te pokrijte labavom folijom.
  11. Kada ste spremni za posluživanje, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom. Zagrijte pudinge, još uvijek pokrivene, 15-20 minuta ili dok umak ne počne mjehurići.
  12. Poslužite ih same, s vrhnjem ili kremom.