Godinama njeguje svoj vitki izgled, no i Kate Middleton uživa u slasticama. Vojvotkinja je tijekom svojih javnim angažmana pokazala da je spremna probati razne tradicionalne recepte, no nijedna slastica nije uspjela pobijediti britanski tradicionalni desert
Kraljevski dvor u Londonu već godinama koristi iste recepte prema tradicionalnoj recepturi... Iako je vitka i fit, Kate Middleton ljubiteljica je slatkog, što je potvrdio i princ William tijekom putovanja na Duchy College u Cornwallu.
Iako Kate Middleton nije bila prisutna, princ William otkrio je u kojem desertu njegova supruga posebno uživa.
Naime, riječ je o sticky toffee puddingu, a britanski chefovi imaju savršen recept!
Ljepljivi toffee puding obično se sastoji od dvije ključne komponente: biskvita s datuljama i toplog umaka. Dva se dijela kuhaju odvojeno prije nego što se spoje u trenutku kada tekuća karamela ulazi u mekani biskvit pudingaste konzistencije.
Sastojci za puding
- 225 g cijelih datulja
- 175 ml kipuće vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 175 g brašna
- prašak za pecivo
- 1 žličica sode bikarbone
- 2 jaja
- 85 g maslaca, omekšalog
- 140 g smeđeg šećera
- 2 žlice crne melase
- 100 ml mlijeka
- vrhnje po želji
Sastojci za toffee umak
- 175 g svijetlog muscovado šećera
- 50 g maslaca, narezanog na komadiće
- 225 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica crne melase
Priprema
- 225 g datulja očistite i sitno nasjeckajte, stavite u zdjelu te prelijte sa 175 ml kipuće vode. Ostavite oko 30 min dok se ne ohladi i dobro natopi pa malo izgnječite vilicom. Umiješajte 1 žličicu ekstrakta vanilije.
- S malo maslaca i brašna pospite sedam kalupa za puding (može i kalup za muffine) i stavite ih na lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva na opciju s ventilatorom.
- Dok se datulje namaču, napravite pudingiće. Pomiješajte 175 g brašna s praškom za pecivo i jednom žličicom sode bikarbone te umutite 2 jaja u zasebnoj zdjelici.
- Istucite 85 g omekšalog maslaca i 140 g demerara šećera u velikoj zdjeli nekoliko minuta dok ne postane blago kremasto (smjesa će biti zrnasta od šećera). Dodajte jaja malo po malo te dobro miksajte između dodavanja.
- Umutite 2 žlice crne melase pa velikom metalnom žlicom nježno umiješajte jednu trećinu mješavine brašna i sode bikarbone, a zatim pola 100 ml mlijeka, pazeći da ne pretučete. Ponavljajte dok ne potrošite sve brašno i sve mlijeko.
- Namočene datulje umiješajte u smjesu za puding. Smjesa bi u ovom trenutku mogla izgledati malo zgrušano i bit će poput mekanog, gustog tijesta.
- Žlicom smjesu ravnomjerno rasporedite između kalupa i pecite 20-25 minuta, dok se ne digne i stegne.
- U međuvremenu stavite 175 g svijetlog muscovado šećera i 50 g komadića maslaca za preljev u srednju posudu s polovicom zaslađenog vrhnja od 225 ml. Pustite da smjesa prokuha na srednje jakoj vatri te miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Zatim umiješajte 1 žlicu crne melase, malo pojačajte vatru i pustite da smjesa vrije 2-3 minute dok ne dobije bogatu boju karamele, povremeno miješajući da ne zagori. Posudu maknite s vatre i istucite ostatak vrhnja.
- Izvadite pudinge iz pećnice. Ostavite u kalupima nekoliko minuta, a zatim ih nožićem dobro olabavite sa stijenki kalupa kako bi lakše ispali van. Možete ih poslužiti prelivene umakom, ali bit će još ljepljiviji ako odstoje dan-dva preliveni umakom. Da biste to učinili, ulijte otprilike polovicu umaka u jednu ili dvije posude za posluživanje u pećnici.
- Prevrnute pudinge stavite na umak, pa ih prelijte ostatkom umaka te pokrijte labavom folijom.
- Kada ste spremni za posluživanje, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom. Zagrijte pudinge, još uvijek pokrivene, 15-20 minuta ili dok umak ne počne mjehurići.
- Poslužite ih same, s vrhnjem ili kremom.