Keto umak sa sirom i kobasicom s nachosima sigurno će vas oduševiti. Umak je gotov za svega 15 minuta, a ima ukus baš poput klasičnog dip umaka
Ako ste na keto dijeti, sigurno vam s vremena na vrijeme dođe želja prigristi neke zdrave grickalice, a da to nisu samo orašasti plodovi. Keto dijeta se zasniva na prehrani siromašnoj ugljikohidratima koji koriste energiju za proizvodnju proteina i masti. Iako mnogi hvale zdravstvenim prednostima ove dijete, katkad može biti teško odolijeti čipsu, burgerima i prženoj hrani.
Srećom, ovaj će recept olakšati stvari. Keto umak sa sirom i kobasicom s nachosima sigurno će vas oduševiti. Umak je gotov za svega 15 minuta, a ima ukus baš poput klasičnog dip umaka.
Nakon što blaga talijanska kobasica na tavi dobije lijepu, rumenu boju, samo je umiješajte u krem sir, cheddar sir i kiselo vrhnje i kuhajte na vatri dok se ne otopi. Kiselo vrhnje umaku će dati kiselost te će uravnotežiti okuse. Dodat ćete i konzerviranu sitno sjeckanu rajčicu i malo čilija.
Ako imate volje i viška vremena, možete napraviti i domaće nachose sa samo pet jednostavnih sastojaka. Tijesto za nachose nastaje brzim miješanjem rastopljene mozzarelle, jaja, bademovog brašna i začina. Potom se tijesto razvalja na tanko i reže u obliku trokutića te peče dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Niže pogledajte detaljne upute za pripremu ovog recepta.
Umak za nachose
Sastojci
- Maslinovo ulje
- 1 kg blage talijanske mljevene kobasice
- 230 g kremastog sira
- 230 g na kockice nasjeckanog cheddar sira
- 300 g konzervirane sjeckane rajčice
- 1/2 šalice kiselog vrhnja
- 1 šalica vode
- 1 žličica soli
- mladi luk
Priprema
1. Zagrijte kapljicu maslinovog ulja u woku na srednje jakoj vatri.
2. Dodajte kobasicu, razlomite je kuhačom i kuhajte dok ne porumeni, oko 5 minuta. Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak ulja. Uklonite i višak ulja iz tave.
3. U wok dodajte kremasti sir, cheddar, rajčicu, kiselo vrhnje, vodu i sol. 4. Pustite da se krčka na laganoj vatri dok se sve ne rastopi, povremeno miješajući.
5. Dodajte kuhanu kobasicu natrag u wok i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
6. Prebacite u zdjelicu za posluživanje i pospite sitno sjeckanim mladim lukom. Umak poslužite vruć s keto nachosima.
Nachosi
Sastojci
- 1,5 šalice nasjeckane mozzarelle
- 1 šalica bademovog brašna
- 1 veliko jaje
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice češnjaka u prahu
- malo maslinovog ulja
Priprema
1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Veliki lim za pečenje premažite uljem.
2. Mozzarellu stavite u zdjelu te je kratko rastopite u mikrovalnoj (oko 90 sekundi).
3. Rastopljenu mozzarellu umiješajte u pripremljeno bademovo brašno, jaje, sol i češnjak u prahu. Miješajte dok se sve ne sjedini, a zatim mijesite rukama dok ne dobijete glatko tijesto.
4. Tijesto stavite između 2 lista papira za pečenje. Razvaljajte na debljinu od otprilike pola centimetra.
5. Izrežite tijesto na trokutiće i stavite na pripremljeni lim za pečenje. Pošpricajte nachose uljem u spreju.
6. Pecite 10 do 12 minuta, dok rubovi ne porumene.