Za vas imamo super jednostavan recept za zdrave čokoladne browniese koji će oduševiti sve ukućane. Gotovi su za 15 minuta i mogu potrajati do mjesec dana, iako sumnjamo da će toliko dugo potrajati ako ste ljubitelj slatkog
Iako ovo nije tipičan recept na bazi maslaca i šećera, ovaj je brownies jednako ukusan, bogat i prepun čokolade koja će vam vratiti osmijeh na lice. Lako se žvače, još lakše priprema, ne sadrži gluten i ne peče se, a idealan je i za vegane. Za razliku od tipičnih browniesa koji najčešće i nisu najzdraviji koliko bismo mi to htjeli, u ovima ćete moći uživati bez grižnje savjesti.
No, imajte na umu da sadrže većinom orašaste plodove koji su izuzetno kalorični, stoga nemojte pretjerivati s njima u kasne noćne sate.
Količina: 16 - 25 komada
Dužina pripreme: 15 minuta
Sastojci
- 1 šalica orašastih plodova (predlažemo orah i badem)
- 6 žlica kvalitetnog nezašećerenog kakaa u prahu
- 1 žlica chia sjemenki
- 1 žličica soli
- 1 šalica (225 g) namočenih datulja bez koštica (potopite ih u kipuću vodu 10 min)
- 2-4 žlice grubo sjeckanih badema
- listići badema za dekoraciju
Za čokoladni ganache:
- 2 žlice kvalitetnog nezaslađenog kakaa u prahu
- 2 žlice rastopljenog kokosovog ulja
- 1 žlica javorovog ili agava sirupa ili bilo kojeg drugog zaslađivača (za slađi ganache koristite 2 žlice)
Priprema
1. U električnu sjeckalicu dodajte orašaste plodove, kakao prah, chia sjemenke i sol. Izmiksajte sastojke tako da dobijete smjesu nalik pijesku. Dodajte datulje i nastavite miksati dok se smjesa ne sjedini. Ako ustanovite da je smjesa previše suha, možete dodati još pokoju datulju. Ako vam se smjesa učini previše ljepljivom, dodajte još nekoliko orašastih plodova. Tijesto se ne smije lijepiti za prste.
2. Tijesto izvaljajte na komad papira za pečenje. Oblikujte ga u kvadrat i nastojte da bude debelo oko 2,5 centimetra. U tijesto utisnite 2-4 žlice grubo nasjeckanih badema. Pustite tijesto da odstoji dok ne napravite glazuru.
3. Da biste napravili glazuru, kombinirajte kakao prah, rastopljeno kokosovo ulje i javorov/agava sirup dok ne dobijete glatku, sjajnu glazuru. Ostavite glazuru da odstoji u hladnjaku i povremeno je promiješajte kako biste postigli izgled guste čokolade. Ako se glazura previše stvrde, uvijek je možete omekšati u mikrovalnoj pećnici.
4. Glazuru rasporedite po sirovom kvadratu brownieja i ukrasite listićima badema. Izrežite brownie na 16-25 komada. Browniese čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 2 tjedna ili u hladnjaku do mjesec dana.
P.S. - Smjesu također možete valjati u kuglice i umočiti u glazuru, a potom u kakao prah ili kokos. U slast!