Iako je siječanj i vrhunac je zime, Jadransko more i dalmatinski krš ostavili su vrhunske namirnice savršene za lagano postblagdansko uživanje
Malostonska obitelj Šare i zagrebački restoran Bota Šare na jedinstven način sljubljuju gastronomiju, obitelj i tradiciju te su otkrili kako pripremiti tri vrhunske dalmatinske delicije i kod kuće.
Tučene masline
Sastoji:
zelene masline 1 kg
sol 5 dkg
divlji komorač 5 grančica
Priprema:
Ubrane zelene masline natući (lagano svaku udariti drvenim batom da napukne). Potopiti ih u vodu 21 dan, svaki dan mijenjati vodu. Nakon 21 dan masline zapariti (preliti ih prokuhanom vodom u koju ste predhodno dodali sol i cvjetove divljeg komorača). Nakon hlađenja masline skupa sa začinjenom vodom i cvjetovima spremiti u prethodno sterilizirane staklene posude te dobro zatvoriti. Prilikom konzumiranja najbolje ih je začini maslinovim uljem i domaćim vinskim octom.
Podušene lignje
Sastojci:
lignje 1 kg
maslinovo ulje 0.5 dcl
luk 20 dkg
2 režnja češnjaka
riblja juha 3 dcl
stonska sol po želji
papar po želji
lovor 1 list
vrisak grančica
plavac mali Pelješki 1.5 dcl
grožđe 10 dkg
tučene masline 10 dkg
Priprema:
Luk narezati na ploške te propirjati na ulju. Kada je luk dobio zlatno žutu boju dodati češnjak, zatim posoliti i dodati primorski vrisak, lovor, papar te zaliti crnim vinom i ribljom juhom, dodati prethodno očišćene lignje i kuhati pola sata. Pred kraj dodati grožđe i masline.
Marmelada od dunja
Sastojci:
očišćene dunje 1 kg
sok 1 limuna
šećer 0.5 kg
voda 0,5 l
Priprema:
Dunje dobro oprati i narezati na komadiće, staviti kuhati u vodu te dodati šećer i limunov sok. Kad uzavre kuhati još 1 sat na laganoj vatri, zatim propasirati te vratiti kuhati još pola sata. Tegle i poklopce sterilizirati, zatim napuniti marmeladom i dobro zatvoriti. I dobar tek!