Svako malo na tržištu se pojavi neki novi 'superfood' – namirnica s nevjerojatnim svojstvima koja jačaju zdravlje i produžuju život. Je li žirafino mlijeko sljedeća superhrana?
Žirafe su izgledom prilično daleko od goveda pa vjerojatno nikome ne bi palo na pamet musti te afričke parnoprstaše, no njihovo mlijeko uskoro bi moglo biti u trgovinama jer je navodno bolje od kravljeg.
Jedan izvještaj iz 1962. godine ukazuje na to da žirafino mlijeko ima čak 12 i pol posto masnoće, za razliku od kravljeg sa samo tri i pol posto. Osim visoke razine masnoće, žirafino mlijeko sadrži i riboflavin, tiamin te vitamin B6 – kao i kravlje – no ima znatno višu razinu vitamina B12 i A vitamina.
Mi možda ujutro nećemo u kavu sipati žirafino mlijeko, no nije nemoguće da će to biti dio doručka naših unuka.
Naravno, prije nego što se to dogodi, netko će morati smisliti kako nagovoriti žirafu da mirno stoji dok je netko muze!