Ako volite sladoled, sigurno će vas oduševiti ovaj recept za osvježavajuću sladoled tortu koju podjednako vole i veliki i mali. Toliko je jednostavna za pripremu da će je bez problema svladati i oni koji nisu baš vješti u kuhinji, a jedina mana ovog deserta je to što morate izdržati nekoliko sati da se torta dobro ohladi prije nego što se bacite na degustiranje
Sastojci
- 600 ml slatkog vrhnja
- 400 ml kondenziranog mlijeka
- 100 g čokolade za kuhanje
- ekstrakt vanilije
- 100 g mljevenog Petite keksa
Priprema
1. Sastojke je potrebno prethodno ohladiti. Slatko vrhnje umutite mikserom, ali ne do kraja. Zatim dodajte kondenzirano mlijeko i nastavite miksati.
2. Dobijena gusta smesa je osnova za sladoled koju je potrebno podijeliti na tri jednaka dijela, a od ukusa i dodataka možete dodavati sljedeće sastojke: čokoladu, voće, ekstrakt vanilije, kekse, mljevene lješnjake itd. Mi smo koristili čokoladu, Petit kekse i ekstrakt vanilije. Svaki sastojak dodajte u jedan od tri dijela smjese.
3. U prvi, odnosno donji sloj torte dodajte ekstrakt vanilije. U drugi dio dodajte mljevene kekse, a u treći dio (gornji sloj) dodajte otopljenu čokoladu.
4. U duguljasti kalup ulijte sloj po sloj, no pritom je važno pripaziti na sljedeće: svaki sloj ostavite da se stegne u zamrzivaču kako bi mogao da se izlije sljedeći.
5. Ostavite da odstoji u zamrzivaču barem 2 sata pa ukrasite s bobičastim voćem, komadićima čokolade i keksima.
Kondenzirano mlijeko možete napraviti i sami
Mlijeko ulijte u lonac pa ostavite da proključa. Čim zavrije odmah smanjite temperaturu na minimum i povremeno miješajte. Mlijeko je gotovo kada dostigne dovoljnu gustinu, nakon nekih 4-5 sati. Za slatko kondenzirano mlijeko dodajte 100 g šećera u prahu i 50 g maslaca.
Ukoliko nemate puno vremena, brži način je da u skroz vruću vodu (1/3 čaše) prvo dodate pola čaše šećera u prahu, a zatim i 1 čašu (od 2 dl) mlijeka u prahu. Po želji možete dodati maslac pri kraju. Sve pomiješajte mikserom ili blenderom dok se ne postigne željena gustoća.