U sezoni šljiva prava je šteta propustiti uživanje u kolačima s ovim slasnim voćem. No, to ne znači da morate sate provesti u kuhinji. Naprotiv, ovaj kolač priprema se nekoliko minuta, a za to vam je potrebna samo jedna posuda
Jednostavnije ne može – pripremite sve sastojke, ubacite u tavicu u lijevanog željela ili vatrostalnu zdjelu, sve dobro promiješajte, dodajte šljive i stavite peći. Nakon toga treba samo pričekat sat vremena i ispred vas je slastica kojoj rijetko tko može odoljeti. Minimum truda i prljavog posuđa, a maksimum užitka.
Potrebni sastojci:
- 115 g neslanog maslaca
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 2 žličice praška za pecivo
- Prstohvat fine morske soli
- 225 ml punomasnog mlijeka
- 1 žličica čistog ekstrakta vanilije
- Pola kilograma šljiva, prepolovljenih, bez koštica i narezanih na tanke ploške
- Po želji šlag, creme fraiche ili sladoled za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U emajliranoj tavi od lijevanog željeza ili vatrostalnoj posudi za pečenje promjera 30 cm otopite maslac u pećnici. Za to je potrebno 5 do 7 minuta.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol u velikoj zdjeli. Izvadite tavu ili vatrostalnu posudu iz pećnice i dodajte rastopljeni maslac u smjesu. Sve dobro pomiješajte. Dodajte mlijeko i ekstrakt vanilije; miješati dok se sve dobro ne sjedini. Ulijte smjesu u tavu i ravnomjerno rasporedite šljive po vrhu, ostavljajući sam rub praznim.
Kolač stavite u pećnicu I pecite dok gornja strana ne porumeni i dok čačkalica zabodena u kolač ne bude čista, otprilike jedan sat. Kada je pečen, kolač ostavite da se malo ohladi na rešetki. Poslužite ga vruć, topao ili na sobne temperature uz dodatak šlaga, sladoleda ili creme fraicheom.