THE BEST CHEF AWARDS 2023

Madridska zvijezda Dabiz Muñoz i treći put proglašen kraljem među kuharima

04.12.2023 u 17:20

Bionic
Reading

Najbolji chefovi svijeta okupili su se u drugoj polovici studenoga na meksičkome Yucatánu da bi doznali tko će ove godine biti proglašen najboljim među najboljima. Na šestom izdanju priredbe The Best Chef Awards, prvome izvan Europe, dosadašnji kralj među chefovima sačuvao je svoj tron.

Naime, treći put zaredom ta je titula pripala španjolskome chefu Dabizu Muñozu iz restorana DiverXO, jedinom madridskom s tri Michelinove zvjezdice, čime je na ovoj ljestvici postao dosad najuspješniji chef. Zato je i pozdravljen ovacijama tijekom završne gala dodjele nagrada The Best Chef Awards 2023, održane u Međunarodnom kongresnom centru Yucatán u Meridi, glavnome gradu te meksičke savezne države.

Na svečanosti su odbrojavanjem od 100. do 1. mjesta otkriveni identiteti svih chefova koji su popunili elitni Top 100 chefova svijeta. Na ljestvici su zastupljeni chefovi iz 31 zemlje, s tim da je Europa ponovo bila kontinent s najvećom zastupljenošću (54 chefa), a slijedili su je Sjeverna i Južna Amerika (24) i Azija (17), dok je kod pojedinačnih zemalja Španjolska učvrstila svoju poziciju najutjecajnije gastronomske zemlje s 14 predstavnika.

Dakle, nastavila se vladavina Dabiza Muñoza, chefa nezaustavljivo slobodna duha koji je navikao kršiti pravila i istraživati granice kreativnosti u svakom projektu kojeg poduzme. Trećom titulom potvrđeno je da to radi na oduševljenje kako svojih gostiju, tako i kolega i ostalih gastronomskih stručnjaka iz cijeloga svijeta koji sačinjavaju glasačko tijelo.

Ilustracije radi, nabrojat ćemo samo neka njegova novija jela: Hladno poširani golub s vinom palo cortado, maceriran tjedan dana; 45 dana odležani nigiri; Rakovi s krajeva svijeta s umakom kimchi XO (plavi rak, kraljevska kraba); Inspiracije Jugoistočne Azije (Taipirniha, Laksa Singapore, Zeleni curry); Svijet naopako (ledena salata 'iz dubine hladnjaka' i morski prilozi); Topli sashimi s naopako prženim mladim jeguljama; Jezici… iz mora i s kopna; Tri doba oslića (3 mjeseca, 1 godina i 8 godina); Galicijski jastog koji se budi na plaži Goe; Vlaga aragonske šume; Čista sirovost: 'Kozice sa slatkim čilijem'; Cvjetača s vanilijom; Rižoto s tostiranim maslacem i ljetnim tartufom…

Ovogodišnji poredak u vrhu iznenadio je drugim mjestom za Alberta Adriju, manje poznatog brata slavnog Ferrana Adrije, najutjecajnijeg chefa naše ere. Alberta u lanjskom poretku uopće nije bilo, a sada ga je na drugo mjesto dovelo prošlogodišnje otvaranje restorana Enigma u Barceloni, koji je mnoge oduševio svojim konceptom i podsjetio na njegove nekadašnje, vrlo originalne i uspješne lokale. Albert je također osvojio i jednu od posebnih nagrada, The Best Chef New Entry Award, zbog izravnog ulaska na listu, odnosno uspješnog povratka na popis najboljih chefova svijeta.

Chefica Ana Roš, spiritus movens slovenske Hiše Franko (Staro selo kod Kobarida), upotpunila je pobjedničko postolje, popevši se s prošlogodišnjeg devetog na treće mjesto te ujedno ponovila lanjski uspjeh kao najbolje rangirana žena na listi.

Četvrto mjesto zauzeo je, prošle godine drugoplasirani, René Redzepi iz danske Nome, a svoje lanjsko peto mjesto zadržao je Andoni Luis Aduriz, chef Mugaritza iz Errenterije kod baskijskoga San Sebastiána, baš kao i sedmo trio chefova iz restorana Disfrutar u Barceloni (Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch), čiji se restoran ove godine uspeo na drugo mjesto ljestvice The World's 50 Best Restaurants, a koncem studenoga konačno uknjižio, već odavna zasluženu, treću Michelinovu zvjezdicu.

Između ta dva velikana ugurao se s lanjskog 11. na ovogodišnje šesto mjesto Rasmus Munk iz Alchemista u Kopenhagenu, chef kojeg se sve češće spominje u društvu najboljih. Top-10 zatvaraju ove godine doajen Joan Roca iz El Celler de Can Roca u katalonskoj Gironi (prošle godine treći), Junghyun Park iz njujorškog Atomixa (još jedan novopridošlica) i Rodolfo Guzmán, chef čileanskog restorana Boragó u Santiagu (lani 27.).

Priredba The Best Chef Awards otkrivanje novog poretka nadopunila je i dodjelom posebnih nagrada. Ovog puta dodijeljeno ih je 10, a njima se odalo priznanje radu chefova u određenim područjima. Jedna od tih posebnih nagrada pripala je slastičaru Jordiju Roci (El Celler de Can Roca), koji je osvojio nagradu The Best Chef Pastry Award, koju je također primio 2019.

No, jedna od najemotivnijih dodjela nagrada ove je godine bila je ona Ferranu Adriji, poznatom po svojoj ostavštini kao profesionalac koji je revolucionirao svjetsku gastronomiju svojim radom u restoranu elBulli, u razdoblju od 1983. do 2011. Taj genij iz L'Hospitaleta i dalje je inspiracija za nove generacije chefova, a njegov legendarni restoran ove je godine pretvoren u muzej i prostor za razmišljanje i studiranje nazvan elBulli1843.

Treba još napomenuti da su, uz proglašenje najboljeg svjetskog chefa, tijekom svih dana događanja održani brojni zanimljivi razgovori, debate, demonstracije, show kuhanja te četveroručne i šesteroručne večere, sve u sklopu teme 'Origins & Future'. Dva najvažnija među tim događanjima bili su Area Talks i Food Meets Science.

Najprije je 18. studenog održana priredba Area Talks, panel rasprava u kojoj su sudjelovali Manu Buffara, brazilska chefica posvećena predstavljanju bioraznolikosti svoje zemlje, njezin čileanski kolega Rodolfo Guzmán (Boragó) i južnokorejski majstor s njujorškom adresom Junghyun Park (Atomix), kao i domaći meksički trojac - Jorge Vallejo (Quintonil, Mexico City), Mariana Poo (Transpatio Maya, Mexico City) i Wilson Alonzo (Yaaxche, Playa del Carmen).

Best Chef Award
  • Best Chef Award
  • Best Chef Award
  • Best Chef Award
  • Best Chef Award
  • Best Chef Award
    +6
The Best Chef Awards 2023 Izvor: The Best Chef / Autor: Promo

Naredni dan bio je posvećen događanju Food Meets Science – serija sjajnih prezentacija, kulinarskih demonstracija i izlaganja nekih od vodećih chefova svijeta - Jordi Roca (El Celler de Can Roca), Karime López (Gucci Osteria Florence), Roberto Solis (Nectar, Meksiko), Debora Fadul (Diacá, Gvatemala), Albert Adrià (Enigma) i Diego Guerrero (DSTAgE, Madrid).

Posebna priznanja

The Best Chef Pizza Award: Franco Pepe

The Best Chef Dining Experience Award: Grégoire Berger

The Best Chef Pastry Award: Jordi Roca

The Best Chef FoodArt Award: Karime López

The Best Chef Rising Star Award: Tala Bashmi

The Best Chef New Entry Award: Albert Adrià

The Best Chef Legend Award: Ferran Adrià

The Best Chef Local Award: Roberto Solís i Wilson Alonzo

The Best Chef Science Award: Rodolfo Guzmán

The Best Chef by Professionals Award: Rasmus Munk