Chef Tohru Nakamura spajio je dvostruki njemačko-japanski identitet u restoranu Tohru in der Schreiberei s dvije Michelinove zvjezdice u srcu Münchena, a uz respektabilnu ocjenu Michelina, krasi ga i ogromnih 19/20 bodova njemačkog restoranskog vodiča Gault & Millau. Isti je vodič 2020. Nakamuru proglasio chefom godine
Tohru se rodio u obitelji majke Njemice i oca Japanca, a kuhanje je otkrio kada su mu bile samo četiri godine. Svoje slavno kulinarsko putovanje započeo je stažiranjem u Luksemburgu kod Lée Linster, osvajačice zlatne medalje na natjecanju Bocuse d'Or 1989, kao prva i do danas jedina žena kojoj je to pošlo za rukom, uz brojna druga priznanja. Njezin Restaurant Léa Linster 1987. je osvojio Michelinovu zvjezdicu, a iskustvo rada u njemu definitivno je učvrstilo Nakamurinu odluku da nastavi profesionalnu kuharsku karijeru. Potom je nastavio brusiti svoje vještine u nekim od najprestižnijih kuhinja diljem Europe i Japana.
Ta iskustva pomogla su mu razviti osebujan stil koji kombinira temeljne okuse i tehnike obiju kultura, odnosno bogato njemačko-japansko nasljeđe, stvarajući jela koja su vizualno zadivljujuća, ali i još ukusnija. Njegov talent brzo je stekao priznanje u obliku Michelinove zvjezdice i 17 bodova Gault Millaua, koje je uknjižio 2014. Do 2016. njegova su priznanja narasla na 18 bodova Gault Millau i dvije Michelinove zvjezdice. Godine 2020, posljednje prije zatvaranja Werneckhofa, Tohruovog prethodnog restorana, ponovio je dvije Michelinove zvjezdice, skor bodova Gault Millau povećao na 19 i osvojio titulu chefa godine.
U srcu Münchena
Restoran Tohru in der Schreiberei smješten je u Stadtschreibereiju, povijesnoj gradskoj pisarnici i jednoj od najstarijih gradskih kuća iz 1552. godine, smještenoj u srcu Münchena, u blizini povijesnog trga Marienplatz, s impresivnom rimokatoličkom crkvom svetog Petra iza ugla.
Degustacijski jelovnik slavi najbolje lokalne namirnice i uključuje izvrsna jela kao što su kamenice tarbouriech s cvjetovima grančice (ukrasna biljka iz porodice čepljezovki podrijetlom iz Azije, s jestivim cvjetovima) i XO umakom ili luksuzna riža hitomebore s ikrom morskog ježinca. Svako jelo naglašava predanost chefa detaljima i umijeću, nudeći skladnu i jedinstvenu mješavinu japanskih i europskih okusa.
Kao što smo već spomenuli, to su jela kod kojih prvo pomislite – o kako lijepo izgleda, sve dok ih ne kušate i njihov okus zasjeni sve dotad. Tu se okusi u ustima spajaju nevjerojatnim slijedom i pružaju čisti užitak, i to posebno u načinu njihova otkrivanja.
Doživljaj objedovanja u restoranu Tohru in der Schreiberei unaprijeđen je i sjajnom ekipom stručnjaka. Glavni chef Dominik Schmid i upravitelj restorana Alexander Will osiguravaju besprijekornu uslugu, dok sommelier Christian Rainer, kojeg je Michelin 2021. proglasio najboljim šefom sale, priprema izvrsnu vinsku kartu koja savršeno spaja raznolik jelovnik s izborom koji seže od elegantnih burgundskih chardonnaya do živahnih sakea.
Evo kako sve opisuje Michelin: 'Mjesto puno povijesti: najstarija gradska kuća u Münchenu bilježi povijest grada od 1552. Danas se tu piše sasvim drukčija povijest. Tohru Nakamura, stanovnik Münchena njemačko-japanskog podrijetla, unosi utjecaje obaju kultura u povijesne sale na uzbudljiv način. Na primjer, nanbanzuke od cipla sa zelenim šparogama i balfegó tunom sjajna je fuzija okusa (zanimljivo je da se cipal priprema u stilu pržene haringe, što mu daje određeni 'buržoaski' štih). Meni se poslužuje na gornjem katu u ukusnom ambijentu visoke kvalitete, a jela su uvijek pažljivo prezentirana, s mnogo informacija, uz dodatno objašnjenje ideje chefa pri obilasku kuhinje'.