Brokula je iznimno zdrava i nutritivno bogata namirnica, pa ako je česta na vašem meniju, evo još jednog odličnog recepta
Dobro je poznato kako brokula bogata mineralima poput kalcija, magnezija i cinka, koji pomažu alkalizirati tijelo i održavati kosti jakima, a sadržava i velike količine folne kiseline i željeza, potrebnih za zdravu krv, i vitamina A, koji obnavlja kolagen.
Osim toga, ovo zeleno povrće zahvaljujući fitonutrijentima, vlaknima i antioksidantima veliki saveznik u borbi protiv starenja jer pomaže u otpuštanju neželjenih toksina.
Ako želite pripremiti brokulu na iznimno ukusan način, evo jednog sjajnog recepta koji uključuje i žuti sir cheddar čije je podrijetlo zapravo iz istoimenog grada u Somersetu u Engleskoj.
Ovo fino i ukusno jelo možete poslužiti i kao prilog, ali i samostalno.
Sastojci:
500 g brokule
1/4 litre mlijeka (može i nezaslađeno kondenzirano mlijeko)
200 g ribanog sira cheddara
4 žlice maslaca
Priprema:
Brokulu razdvojite na njegove male grančice i kuhajte na pari oko 8 minuta (možete to izvesti i stavljanjem cjedila iznad lonca kipuće vode tako da povrće prokuha na pari). Ulijte maslac u lonac, stavite na vatru i pričekajte da se otopi. Umiješajte mlijeko i naribani sir cheddar.
Ne prestajte miješati dok se svi sastojci dobro ne integriraju i sir se potpuno otopi.
Grančice brokule poslužite s malo umaka. I dobar tek!