Sladoled torta odlična je slastica za vrijeme toplih dana, a ovoj kombinaciji troslojnog užitka nećete moći odoljeti. Gotova u svega 15 minuta, ova torta postat će vaš omiljen desert za vrijeme toplih dana
Sloj hladnog i slatkog sorbeta od malina savršen je preljev sladoledu s kupinama, dok je bogata čokoladna torta idealna osnova za ovaj desert. Pomiješajte sve sastojke, biskvit pecite nekoliko minuta i dobro ohladite, a nakon toga uživajte. Osim toga, ovu tortu možete pripremiti i ranije te je u zamrzivaču čuvati tjedan dana.
Potrebni sastojci:
- sprej za kuhanje ili malo maslaca za podmazivanje kalupa
- 25 g gorkog kakaa
- 60 g brašna
- 100 g šećera
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice krupne soli
- 1 veliki žumanjak
- 60 ml mlaćenice
- 1 žlica biljnog ulja
- 1/2 žličice čistog ekstrakta vanilije
- 140 g svježih ili odmrznutih kupina
- 450 g sladoleda od vanilije
- 450 g sorbeta od maline
Postupak:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Kalup za tortu promjera 7,5 cm lagano premažite sprejom za kuhanje ili maslacem.
U velikoj zdjeli umutite kakao u prahu, brašno, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. Zatim dodajte žumanjak, mlaćenicu, 60 ml tople vode, ulje i vaniliju. Tijesto stavite u kalup i pecite sve dok se ne počne povlačiti od rubova kalupa te dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista, oko 15 minuta.
Kolač ostavite da se potpuno ohladi, oko jedan i pol sat. Izrežite jedan ili dva komada papira za pečenje oko 2,5 cm viši od ruba kalupa i umetnite između kolača i kalupa. Papir za pečenje bi trebao pokriti cijeli opseg kalupa.
Kupine stavite u srednje veliku zdjelu i lagano ih zgnječite vilicom. Dodajte sladoled od vanilije i pomiješajte. Uz pomoć gumene lopatice smjesu ravnomjerno rasporedite po kolaču. Zatim stavite u zamrzivač na dva sata. Sorbet od malina pripremite tako što ćete izmiksati tri šalice zamrznutih malina, jednu šalica vode, sok od pola limuna te šećer po želji. Sorbet možete pripremiti i nekoliko dana ranije te ga zamrznuti.
Sorbet od malina ravnomjerno nanesite preko smjese sladoleda od vanilije i kupina. Kolač ponovno vratite u zamrzivač na minimalno jedan sat. Prije posluživanja maknite papir za pečenje, a u zamrzivaču ga možete čuvati čak tjedan dana.