Bliži se kraj tjedna, s njime i petak, koji u mnogim obiteljima i njihovih kuhinjama znači jednu stvar - pripremat će se riba ili morski plodovi. Ukoliko vam je već dosta tjestenine s mesom, povrćem ili raznim umacima, vrijeme je da probate tjesteninu sa škampima i to onom od špinata. Premda se možda čini nespojivo, škampi se savršeno kombiniraju s tjesteninom
Netko ih pravi na crveno, neko samo s maslinovim uljem, netko s vrhnjem na bijelo... Kako tko voli! Postoji bezbroj recepata za pripremu škampa, neki su tradicionalniji, neki su moderniji. Slavni chef Ivan Pažanin s pratiteljima je podijelio svoj koji mogu pripremiti baš svi.
Sastojci
- škampi
- maslinovo ulje
- češnjak
- peršin
- bijelo vino
- domaća šalša ili pelati
- kapari i zelene masline po želji
- tagliatelle od špinata
Recept:
Škampe dobro zapecite na maslinovom ulju. Dodajte malo sitno narezanog češnjaka, peršina i bijelog vina te dinstajte. Kad vino ishlapi ubacite domaću šalšu i po želji dodajte, na ploške narezane, zelene masline i kapare (ako niste skuhali domaću možete iskoristiti pelate). Začinite po želji. Ukuhavajte do željene gustoće te uz lagano miješanje povremeno protresite posudu. Skuhajte tjesteninu i pomiješajte s umakom.