Slatke okruglice od tijesta posute šećerom u prahu zadnjih godina su hit na adventskim sajmovima, a od davnih dana neizostavna su poslastica u blagdansko vrijeme u mjestima uz more. Kako je zvijezda ovogodišnjeg Masterchefa podrijetlom iz Dalmacije, ponudio je fanovima svoj omiljeni način pripreme
Melikor Bašić svoje radno iskustvo stjecao u čak 96 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu, a stažirao je u luksuznim restoranima s Michelinovim zvjezdicama i preporukama u francuskom Bordeauxu. Kako mnogi ne mogu zamisliti prosinac bez fritula, ovih dana slavni chef ih je na društvenim mrežama iznenadio receptom nazvanim 'Babine fritule'.
Sastojci:
- čvrsti jogurt
- jaje
- vanilin šećer
- žlica šećera
- prstohvat soli
- korica limuna
- korica naranče
- jabuka naribana bez kore
- malo rakije (0,01l)
- sok jedne naranče
- prašak za pecivo (zadnje stavite u posudu)
Priprema:
Promiješajte pjenjačom, normalno je da se naribana jabuka slomi na komadiće. Dodajte oštrog brašna po potrebi (cca 100g - 150 g, ovisi o soku naranče i soku jabuke). Nije svaki put ista količina. Možete kombinirati oštro i glatko brašno (70% oštro, 30% glatko). Prilikom prženja uvijek imam jednu šalicu s uljem. U nju uvijek umočim žlicu prije nego zagrabim smjesu za fritule. Pržite u dubokom ulju ugrijano na cca 175 stupnjeva. Izvadite pržene fritule na papirnati ubrus. Pustite da se malo ohlade i pospite šećerom u prahu, možete slobodno posipati kristal šećerom i cimetom. Također možete staviti cimet u smjesu kada stavljate sve sastojke.